Kotlety z indyka z cukinią i zapiekane z serem mozarella

Aromatyczne, kotlety z indyka z dodatkiem plasterków cukinii i sera mozarella.

Dodanie do mięsa cukinii, tymianku, sera mozarella sprawia, że kotlety są bogatsze zarówno w smaku i dużo bardziej syte.

W lecie można dodawać do mięsa różne warzywa, komponować z ziołami co urozmaici nasze dania mięsne. Zachęcam do takich eksperymentów kulinarnych.

 DSC_0150

Składniki

6-8 kotletów z indyka

1 średnia cukinia,

20 dag sera mozarella,

2 ząbki czosnku,

Sól, pieprz, tymianek

Olej/ oliwa do smażenia

Wykonanie

Cukinię myjemy i kroimy w plastry.

Przygotowujemy mięso. Kotlety myjemy, suszymy i lekko rozbijamy (najlepiej pod folią ), doprawiamy solą, pieprzem i smażymy z dwóch stron krótko ( około 3 minut) na rozgrzanym oleju. Usmażone kotlety przekładamy do płaskiego naczynia żaroodpornego. Na każdy kotlet nakładamy plasterki cukinii, doprawiamy solą, pieprzem i tymiankiem. Ser mozarella ścieramy na grubym tarku i posypujemy każdy kotlet. Oliwę mieszamy z wyciśniętym czosnkiem i skrapiamy na koniec wszystkie kotlety. Zapiekamy pod folią w nagrzanym do 180 stopni piekarniku około 20 minut. Jeśli lubimy przypieczony ser, to na 5 minut zdejmujemy folię i zapiekamy.

DSC_0164

Print Friendly, PDF & Email

komentarze 2

  1. 21 sierpnia
    Odpowiedz

    Można zamiast piersi z indyka, użyć piersi z kurczaka?

  2. Brenia
    21 sierpnia
    Odpowiedz

    Tak, jak najbardziej, może być również pierś z kurczaka.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.