Kotlety z cukinii i cieciorki z ziołami

Kocham lato za bogactwo warzyw i owoców. Mięso w mojej diecie pojawia się rzadko, lubię więc urozmaicać sobie posiłki. Te kotlety z cukinii i cieciorki są bardzo pożywne i spokojnie mogą robić za lunch w pracy, obiad lub sycącą kolację.

 

Składniki na 4 porcje: 

Szklanka ugotowanej cieciorki,

1 jajko,

2 łyżki mąki ryżowej,

1 mała cukinia,

Ząbek czosnku,

Natka pietruszki,

1 cebula,

olej do smażenia,

sól, pieprz, szczypta chilli w proszku,

½ łyżeczki tymianku świeżego lub mielonego

siemię lniane i mąka kukurydziana  do panierki

Wykonanie:

Cukinię myjemy i ścieramy na tarku na grubych oczkach. Zostawiamy chwilę aż puści wodę i odcedzamy.  Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni.

Ugotowaną cieciorkę rozdrabniamy w blenderze.

Do miski dajemy cukinię, cieciorkę, jajko, sól, pieprz, chilli, wyciśnięty czosnek, cebulę, pokrojoną drobno natkę i tymianek, łyżkę mąki ryżowej i mieszamy wszystko. Na koniec formujemy kotlety, które obtaczamy  siemieniu lnianym z mąką kukurydzianą  i  smażymy na rozgrzanym oleju,  na średnim ogniu po 3 minuty z każdej strony. Podajemy np. z ogórkami małosolnymi.

Print Friendly, PDF & Email

komentarze 4

  1. An etka
    Czerwiec 21
    Odpowiedz

    Breniu, czy można użyć innej mąki?

  2. Brenia
    Czerwiec 21
    Odpowiedz

    Tak, ziemniaczanej, pszennej, kukurydzianej….

  3. An etka
    Czerwiec 22
    Odpowiedz

    Dziękuję Breniu :).

  4. Zofia
    Czerwiec 23
    Odpowiedz

    Uwielbiam takie jarskie kotleciki. Muszę koniecznie wypróbować.

Pozostaw odpowiedź Brenia Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.