Kotleciki z kaszy jaglanej z sosem pomidorowym

Dzisiaj mam dla Was pyszne i zdrowe kotleciki z kaszy jaglanej. Już wielokrotnie pisałam o właściwościach zdrowotnych kaszy jaglanej. Powoli kasza jaglana wraca do łask i świetnie komponuje się z daniami słodkimi jak też i wytrawnymi. Ma specyficzną goryczkę ale jeśli odpowiednio ją przygotujemy nie będzie jej mieć. Przed gotowaniem płuczemy ją najpierw w zimnej wodzie a następnie płuczemy jeszcze we wrzątku.

Kasza jaglana jest lekkostrawna i nie zawiera glutenu więc mogą ją jadać osoby uczulone na gluten. Ma mało skrobi ale za to dużo łatwo przyswajalnego białka. Jest bogata w witaminy z grupy B – B1, B2, B6 oraz w miedź i żelazo.

Na blogu jest już sporo przepisów z kaszą jaglaną ale widzę, że często sięgacie u mnie po przepisy na dania bez mięsa więc tym bardziej będę Was zachęcać i proponować takie lekkie dania z kasz.

Ostatnio uczyłam mojego brata gotować i między innymi gotowaliśmy podobne kotleciki z kaszy jaglanej. Mój brat jest miłośnikiem mięsa więc widzę, że takie kotleciki są u niego dodatkiem do dań mięsnych – tak tez można. I dodam, że nie są trudne do przygotowania.

Moje są z sosem pomidorowym z dodatkiem suszonych pomidorów oraz z sałatką – to moja ulubiona wersja .

Kotleciki z kaszy jaglanej z sosem pomidorowym

Składniki dla 4 osób po 2 kotleciki

Szklanka kaszy jaglanej,

2 ½ szklanki wody,

½ czerwonej papryki,

2 łyżki natki pietruszki,

Sól, pieprz,

Ząbek czosnku,

1 jajko,

Olej do smażenia,

Łyżka słodkiej papryki w proszku

Sos pomidorowy

Puszka pomidorów krojonych,

1 cebula,

4 kawałki suszonych pomidorów,

Ząbek czosnku,

Sól, pieprz,

oliwa

Wykonanie

Przygotowujemy sos pomidorowy. W garnku podgrzewamy olej, dodajemy pokrojoną w drobną kostkę cebulę, wyciśnięty czosnek i podsmażamy na małym ogniu minutę. Następnie dodajemy pokrojone pomidory w puszce, pokrojone w paski suszone pomidory, doprawiamy solą, pieprzem i gotujemy na małym ogniu około 10 minut ( mieszając od czasu do czasu).

Kaszę przesypujemy do garnka, płuczemy zimną wodą, odcedzamy a następnie polewamy  wrzątkiem – nie będzie mieć goryczy i ponownie odcedzamy. Tak przygotowaną kaszę gotujemy w 2 ½ szklankach wody, na małym ogniu ( około 20 minut),  dość często mieszamy kaszę aby  nie przykleiła się do garnka. Na koniec doprawiamy solą . Paprykę myjemy i kroimy w małą kostkę. Natkę pietruszki kroimy drobno. Do ugotowanej kaszy dodajemy paprykę, natkę pietruszki, wyciśnięty czosnek, jajko i mieszamy – doprawiamy solą, pieprzem.

Z tak przygotowanej kaszy formujemy kotleciki, odtaczamy je w papryce w proszku i smażymy z dwóch stron aż będą rumiane.

Kotleciki podajemy z sosem pomidorowym i sałatką.

Kotleciki z kaszy jaglanej z sosem pomidorowym Kotleciki z kaszy jaglanej z sosem pomidorowym

komentarze 2

  1. Fiołek
    Listopad 7
    Odpowiedz

    Już przez samo smażenie na patelni, niestety nie jest to dieta lekkostrawna. Smażenie wyklucza lekkostrawność.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *