Kotleciki z dorsza i szpinaku podane na risotto z papryką

Kolorowe i bardzo smaczne kotleciki z dorsza i szpinaku, podane na risotto z dodatkiem papryki to moja propozycja na danie obiadowe w ten  mroźny  poniedziałek. Jeśli chcecie podać rybę w trochę inny sposób, to takie kotleciki będą idealną propozycją na obiad. Szpinak wcześniej krótko dusimy na oliwie z czosnkiem. Do tego można podać  gotowane i tłuczone ziemniaki ale bardzo dobrym dodatkiem będzie risotto z dodatkiem papryki.

U mnie, jak robiłam dorsza, to dzieci obowiązkowo żądały kiszonej kapusty. Tak im zostało do dzisiaj. Tym razem dodałam do kiszonej kapusty lekko słodkawe  pestki granatu i muszę Wam powiedzieć, że to był strzał w dziesiątkę. Spróbujcie a będziecie bardzo miło zaskoczeni smakiem.

 

Składniki na 5 porcji: 

400 g  dorsza,

200 g szpinaku,

1 mała czerstwa bułka,

1 jajko,

Ząbek czosnku,

olej do smażenia,

sól, pieprz,

bułka tarta,

Risotto z papryką

Około 1 szklanka ryżu do risotto,

1 cebula,

1 mała papryka,

2 ząbki czosnku,

Bulion warzywny – około 1 – 1 ½ litra,

3 łyżki masła,

Wykonanie:

Dorsza  myjemy i  rozdrabniamy w blenderze lub kroimy na drobną kostkę.

Szpinak myjemy i dusimy chwilę na patelni z ząbkiem czosnku i łyżeczką oliwy.

Czerstwą bułkę moczymy w mleku.

Do miski dajemy dorsza, wyciśniętą bułkę, podduszony szpinak, jajko, sól, pieprz i mieszamy wszystko.

Na koniec formujemy kotlety, które obtaczamy  w bułce tartej  i  smażymy na rozgrzanym oleju,  na średnim ogniu po 3 minuty z każdej strony.

Przygotowujemy risotto.

Na patelni roztapiamy masło, dodajemy pokrojoną drobno cebulę i pokrojony w kostkę czosnek ( 2 ząbki), dusimy na małym ogniu 2 minuty. Po tym czasie dajemy ryż , chwilkę smażymy a następnie dodajemy bulion ( około 1/3 szklanki) i dokładnie mieszamy. Jak płyn już wyparuje, dodajemy następną porcję bulionu i mieszamy. Paprykę myjemy i kroimy w kostkę i dodajemy do ryżu. Kontynuujemy podlewanie risotto bulionem około 20 minut aż ryż będzie aldente.

Podajemy kotlety z risotto  i kiszoną kapustą z pestkami granatu.

Print Friendly, PDF & Email

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.