Koszyczki z jajek faszerowane papryką i marynowanymi pieczarkami

Powoli zbliżamy się do Wielkanocy i postaram się podrzucać Wam od czasu do czasu propozycje na świąteczny stół.

Dzisiaj propozycja na obowiązkowe na wielkanocnym stole jajka. Jeśli lubicie mieć fajnie i trochę inaczej podane dania z jajkami, to ten pomysł może się spodobać. Zrobiłam małe koszyczki z jajek, dodałam do nich farsz z resztki jajek, papryki i marynowanych pieczarek. Jako uchwyt sprawdza się dość długi kawałek szczypioru. Koszyczki są na kiełkach, u mnie z brokuł i jarmużu.

Właśnie odkryłam niedawno kiełki z jarmużu i muszę powiedzieć, że są znakomite. Kiełki lubię o tej prze roku dodawać do różnych dań bo doskonale uzupełniają smakowo kanapki, sałatki .

Składniki

5 -6  jajek – najlepiej dość dużych

łyżka majonezu,

1 mała czerwona papryka,

marynowane pieczarki – około 10 sztuk

dłuższe paski  szczypioru,

Sól,

Świeżo zmielony pieprz,

Kiełki – u mnie były z brokuł i jarmużu

Wykonanie

Jajka delikatnie wkładamy do wody ( uważamy aby nie pękły) i gotujemy na twardo ( około 8 minut).

Ugotowane po odcedzeniu wrzątku, zalewamy zimną wodą, obieramy ze skorupki, kroimy na wysokości ¾ jajka  i wyjmujemy delikatnie żółtka.

Żółtka przekładamy  do miski, dodajemy pokrojone w kostkę resztki białka, pokrojone w drobną kostkę paprykę i pieczarki. Dodajemy majonez i mieszamy widelcem.

Jajka układamy na talerzu, dodajemy do środka kiełki i farsz . Na koniec obcinamy dość duże paski szczypioru i formujemy uchwyt koszyka.

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *