Kosz z biszkoptów z serkiem mascarpone i sezonowymi owocami

Lato to  cudowny czas na desery pełne sezonowych owoców. Z utęsknieniem czekam cały rok na truskawki, porzeczki, czereśnie, maliny, jagody.. Sezon na nie trwa zdecydowanie za krótko, dlatego staram się chociaż po trochę każdego z owoców zamrozić, by w chłodny zimowy dzień móc poczuć odrobinę lata 🙂

Ten kosz z biszkoptów z mascarpone, pełen sezonowych owoców przyszedł mi do głowy w niedzielne popołudnie, jako idealny deser do kawy. Może się także sprawdzić jako ciasto np. na urodziny. Ja robiłam go także z myślą o 3. urodzinach Akademii Kulinarnej Whirpool – z tej okazji życzę jej jeszcze mnóstwa kolejnych warsztatów, pomysłów, przepisów, samych apetycznych przygotowanych dań i podejmowania kolejnych wyzwań wraz ze swoim włoskim Gospodarzem Marco Ghia 🙂

DSC_0315-001

Składniki:

Biszkopty podłużne,

5 łyżek kawy,

Krem:

300 ml śmietanki 30%,

250 ml serka mascarpone,

4 łyżki cukru pudru,

1 mały cukier waniliowy,

2 łyżki wiórków kokosowych,

Owoce sezonowe

Wykonanie:

Przygotowujemy  krem.

Śmietankę ubijamy z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Następnie dodajemy serek mascarpone i ubijamy/mieszamy mikserem na małych obrotach. Dajemy do lodówki do schłodzenia na co najmniej pół godziny.

Biszkopty układamy na paterze w kształcie prostokąta. Polewamy je kawą.

Następnie dodajemy na biszkopty krem (połowę) a na to pokrojone w kawałki truskawki. Na to dajemy resztę kremu i przystępujemy do układania boków koszyka. Biszkopty przełamujemy na pół i układamy na brzegach – łącząc je z kremem. Robimy to tak, że smarujemy krem tak aby dotykał brzegów i biszkopty. Na koniec dodajemy sezonowe owoce – u mnie truskawki, maliny i jagody leśne.

Dajemy do lodówki do schłodzenia.

DSC_0338 DSC_0303-001


Świętujemy 3. urodziny Akademii Kulinarnej Whirlpool

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *