Kluski szpinakowe – gnocchi

Kluski w różnej formie to wspaniałe i apetyczne danie. Niby takie proste ale jednocześnie wykwintne. W zależności od tego z jakimi dodatkami je zrobimy będą cieszyć nasze podniebienie   i oczy. Kluseczki ze szpinakiem są wyjątkowo smaczne i pięknie  prezentują się  na talerzu. Nie wiem jak Wy ale my kochamy je w każdej postaci..

Kluski szpinakowe - gnocchi

Składniki :

500 g świeżego szpinaku,

4 ziemniaki,

2 jajka,

10 dag mąki,

2 łyżki mąki ziemniaczanej,

masło,

5 łyżek utartego parmezanu,

sól, szczypta gałki muszkatołowej

Kluski szpinakowe - gnocchi

Wykonanie:

Ziemniaki myjemy, obieramy i gotujemy  na miękko. Odcedzamy i jeszcze ciepłe przeciskamy przez praskę lub mielimy w maszynce na drobnych oczkach.

Szpinak dokładnie myjemy, przekładamy na patelnię, podlewamy wodą  i dusimy przez 5 minut, aż wyparuje woda. Następnie odcedzamy i miksujemy w malakserze.

Na stolnicę przesiewamy mąkę, wykładamy ziemniaki, szpinak, jajka, sól i wyrabiamy ciasto. Jeśli będzie potrzeba dodajemy mąkę bo ciasto musi być gładkie. Z ciasta kroimy mniejsze kawałki i formujemy długie wałki a z nich tniemy małe kluseczki.

W garnku gotujemy wodę z dużą ilością soli i jak zacznie wrzeć wkładamy kluseczki . Gotujemy aż wypłyną na powierzchnię, wyjmujemy łyżką cedzakową / małym durszlakiem, układamy na półmisku.

Na patelni topimy masło, dodajemy starty parmezan, lekko podgrzewamy  razem z kluseczkami i wykładamy na talerz. Posypujemy parmezanem.

„Niebo w gębie”  mniam…

Kluski szpinakowe - gnocchi

Zapraszam również na film:

Print Friendly, PDF & Email

komentarzy 19

  1. 30 października
    Odpowiedz

    Uroczę , nie robiłam nawet tych klasycznych, do nich powinnam zacząć, ale szpinak uwielbiam 🙂

  2. 30 października
    Odpowiedz

    tak jeszcze nie próbowałam … a szpinak o każdej porze roku uwielbiam 🙂

  3. pati20
    31 października
    Odpowiedz

    wygląda przepysznie! Czy mozna je zrobić również z mrożonego szpinaku?

  4. kuchnia_breni
    31 października
    Odpowiedz

    myślę, że spokojnie można 😉

  5. olinek
    6 lutego
    Odpowiedz

    jak duża porcja wychodzi z takiej ilości składników, mniej-więcej? 🙂

  6. kuchnia_breni
    9 lutego
    Odpowiedz

    Mniej więcej na 4 solidne porcje.

  7. anutek
    14 lipca
    Odpowiedz

    jaki sos polecasz do kluseczków?

  8. Brenia
    14 lipca
    Odpowiedz

    Najlepsze są z masłem i parmezanem 🙂 ale można zrobić do nich sos z kurek – teraz mamy sezon na kurki

  9. klaudia
    26 października
    Odpowiedz

    a czy można je zrobić na dwa dni? czy może wtedy lepiej je podgotować? czy mogą być przechowywane w lodówce?

  10. klaudia
    26 października
    Odpowiedz

    a czy można kluski zrobić jednego dnia a drugiego tylko ugotować? chciałam przygotować sobie obiad na dwa dni ale nie wiem czy mogą one być przechowywane w lodówce. a może można je podgotować?

  11. Brenia
    26 października
    Odpowiedz

    Kluski szpinakowe można zrobić na 2 dni ale trzeba je wszystkie ugotować pierwszego dnia a następnego tylko odgrzać, wstawiając np. na druszlaku do wrzątku na 2-3 minuty. Natomiast nie można zrobić je pierwszego dnia a ugotować następnego – nie będą dobre.

  12. Adziadabadziaba
    6 stycznia
    Odpowiedz

    Nie wyszły mi 🙁 100g maki to mniej niż szklanka, na filmie wydaje się być więcej maki. Czy na pewno tylko 10 dag? Jakie maki oprocz pszennej mozna zastosowac?

  13. Brenia
    7 stycznia
    Odpowiedz

    10 dag mąki pszennej wystarcza. A czy dałaś jeszcze mąki ziemniaczanej ? jest w przepisie. U mnie było właśnie tyle mąki. Są jeszcze ziemniaki.

  14. kaasiulek
    15 stycznia
    Odpowiedz

    zrobblam według przepisu,ciasto wyszłó za rzadkie! autorka przepisu chyba zaniżyła skladniki…Po obiedziE

  15. Brenia
    16 stycznia
    Odpowiedz

    a może ziemniaki nie były dobrze odcedzone i były zbyt wodniste lub dałaś za ciepłe ziemniaki ? Wtedy rzeczywiście ciasto będzie za rzadkie. Ziemniaki muszą być dobrze odcedzone, wyparowane i dodane do ciasta zimne.

  16. marta
    11 sierpnia
    Odpowiedz

    czy szpinak też musi być zimny w momencie dodawania do ziemniaków?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.