Karkówka z grilla w pikantnej marynacie

Jesień niestety już do nas zawitała, ale ciągle mamy ochotę na letnie potrawy z grilla. Ostatnio przygotowałam karkówkę w pikantnej marynacie z dodatkiem chilli. Wyszło pyszne, soczyste i pikantne mięso  z grilla, które zachwyciło mojego syna.  Zioła, papryczka chilli i pikantny ketchup dały naprawdę dobre połączenie do marynaty do mięsa. Do tego pieczone ziemniaki, sałatka i obiad był rewelacyjny.

Karkówka z grilla w pikantnej marynacie

Składniki

Kotlety z karkówki – 6 – 8 sztuk

Marynata:

½ łyżeczki chilli,

½  łyżeczki tymianku,

½ łyżeczki majeranku,

½ łyżeczki czerwonej papryki,

½ łyżeczki oregano,

½ łyżeczki bazylii,

Sól, pieprz

2 ząbki czosnku,

1 łyżka oliwy,

3 łyżki ketchupu pikantnego

Wykonanie

W pierwszej kolejności przygotowujemy marynatę. Do miski dajemy wszystkie składniki i mieszamy dokładnie. Kotlety z karkówki myjemy, suszymy, tłuczemy i doprawiamy solą i pieprzem. Tak przygotowane kotlety łączymy z marynatą ( dokładnie mieszamy w misce), przykrywamy miskę folią  i odkładamy na godzinę do lodówki. Patelnię grillową nagrzewamy i grillujemy kotlety z jednej i drugiej strony ( około 4-5 minut). Podajemy np. z domowymi frytkami i sałatką.

Karkówka z grilla w pikantnej marynacie

Karkówka z grilla w pikantnej marynacie

Print Friendly, PDF & Email

Jeden komentarz

  1. Jolka
    18 maja
    Odpowiedz

    Karkówkę z grilla uwielbiam, a taką na pikantnie zrobioną to już w ogóle. Samo mięso kupuję w pobliskim sklepie – Kiszeczka przy ul. Bartyckiej w Warszawie, a maryantę i wszystko inne przygotowuję sama w domu. 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.