Kapuśniak z kiszonej kapusty

Na nadchodzące zimne dni polecam pyszną, rozgrzewającą zupę – kapuśniak z kiszonej kapusty.  Jest to moja ulubiona zupa na zimę. Robię ją z dobrej domowej kapusty (mam w beczce ukiszoną przez mamę), żeberek wędzonych i koniecznie pikantną. Wiem, że niektórzy dodają ziemniaki ale ja nie dodaję.

Jak wracam z pracy w zimowy wieczór to nic lepiej nie rozgrzewa jak gorący i pikantny kapuśniak. Nawet  dzieci polubiły moją wersję kapuśniaku – koniecznie spróbujcie.

Składniki

1 kg kiszonej kapusty,

2 żeberka wędzone,

Łyżeczka kminku,

Łyżeczka majeranku,

2 liście laurowe,

Łyżeczka papryki w proszku,

Szczypta chilli

¾  szklanki soku pomidorowego

Sól, pieprz, przyprawa maggi,

Wykonanie

Kapustę kiszoną płuczemy w ciepłej wodzie aby nie kapuśniak nie był za kwaśny i odcedzamy. Jeśli kapusta jest w dużych kawałkach to ją kroimy na mniejsze. Przekładamy do dużego  garnka i zalewamy wodą.  Żeberka myjemy, kroimy na mniejsze kawałki i dodajemy do kapusty. Dodajemy również kminek, liście laurowe i gotujemy na wolnym ogniu około 1 -1 ½ godziny – aż kapusta będzie miękka. Następnie dodajemy paprykę i sok pomidorowy i nadal gotujemy 15 minut.  Na koniec doprawiamy solą, pieprzem, chilli  i przyprawą maggi.

Print Friendly, PDF & Email

komentarze 4

  1. 12 listopada
    Odpowiedz

    Breniu, to też moja ulubiona zupa na jesień i zimę:)
    pozdrawiam!

    • Brenia
      15 listopada
      Odpowiedz

      Ula, cieszę się, że też lubisz kapuśniak:) Pozdrawiam 🙂

  2. Dorotka
    23 stycznia
    Odpowiedz

    witam,
    widzialam Was w Tv Benefit i weszłam dzis na Wasza strone. Wg mnie jest super!
    Bede gotowac w weekend akurat kapusniak, pierwszy raz w zyciu, a tu akurat przepis na pierwszej stronie ktorego potrzebuje 🙂 Ale mam pytanko:
    czy zmiast soku pomidorowego mozna dodac koncentrat pomidorowy?? Ile moglabym tego dac?
    Z gory dziekuje za odpowiedz,
    Pozdrawiam, Dorota

  3. 23 stycznia
    Odpowiedz

    Dorota, dzięki za miłe słowa:) ja do kapuśniaku daję zawsze sok pomidorowy ale możesz dodać przecier pomidorowy, z tym, że przecier też bywa różny: w puszce ( typowy polski) lub w butelce ( podobny do soku). Takiego w puszcze dodałabym 2-3 łyżki i spróbowałabym czy jest wystarczająco a takiego w butelce tyle samo co soku ( 3/4 szklanki). Daj znać proszę jak Ci wyszedł kapuśniak. Pozdrawiam 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.