Kaczka pieczona z pomarańczami

 Jest to kolejna moja propozycja na kaczkę pieczoną z owocami, tym razem z pomarańczami. Jeśli chcecie zaskoczyć rodzinę i gości wyjątkowym daniem to polecam przygotujcie taką kaczkę. Myślę, że nawet wielbiciele klasycznej kaczki z jabłkami będą mile zaskoczeni aromatem i smakiem tej wersji.

Kaczka pieczona z pomarańczami

Składniki:

kaczka

4 łyżki majeranku,

3 pomarańcze

Czosnek 

Sól, pieprz

Wykonanie:

Kaczkę  myjemy, przyprawy (majeranek, sól, pieprz, czosnek) mieszamy  i dokładnie nacieramy nimi mięso, również w środku – nie podaję dokładnych ilości przypraw, bo to zależy od waszych indywidualnych upodobań, ale kaczka powinna być dobrze doprawiona. Tak przygotowaną kaczkę przechowujemy w lodówce całą noc.

Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Pomarańcze dokładnie myjemy. Jedną  pomarańczę kroimy ze skórką w ćwiartki i wkładamy do środka kaczki. Z drugiej pomarańczy wyciskamy sok i polewamy nim kaczkę. Podlewamy wodą, przykrywamy i pieczemy około 1 godz. Po tym czasie zdejmujemy pokrywkę, zmniejszamy temperaturę do 150 stopni i pieczemy około 1,5- 2  godz. W trakcie pieczenia  podlewamy dość często mięso sosem z pieczenia. Na pół godziny  przed końcem pieczenia dodajemy pozostałe pomarańcze pokrojone w plasterki i pieczemy. Kaczka przyrządzona w ten sposób jest bardzo aromatyczna, delikatna i soczysta.

Podawać z ulubionymi dodatkami 🙂 Ja podałam z purre ziemniaczano-dyniowym.

Kaczka pieczona z pomarańczami

Kaczka pieczona z pomarańczami

Print Friendly, PDF & Email

komentarze 2

  1. marek
    29 marca
    Odpowiedz

    czy potem , piekąc w temp. 150 kaczkę przykrywać?

  2. kuchnia_breni
    29 marca
    Odpowiedz

    Nie, później kaczki już nie przykrywamy, tylko trzeba pamiętać, żeby dość często podlewać ją sosem – aby nie wyschła.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.