Jajka sadzone na zielonej sałatce

To proste i pyszne danie ma sens wtedy gdy mamy jajka naprawdę świeże i z pewnego źródła. Niektórzy podają jajka sadzone  z ziemniakami jako danie jarskie, inni jako dodatek do dań mięsnych, a ja najbardziej lubię je na śniadanie, kiedy nie spieszę się do pracy.

Wcześniej proponuję przygotować sałatkę- tym razem jest to sałata rzymska z pomidorkami koktajlowymi i ziołowym sosem włoskim.

Składniki

Świeże jajka po 2 na osobę,

Oliwa,

Sól,

Sałata  rzymska,

Pomidorki koktajlowe,

Sos do sałatek włoski

Wykonanie

Przygotowujemy sałatkę, sałatę i pomidorki myjemy, następnie kroimy. Przyprawiamy solą i pieprzem. W miseczce przygotowujemy sos na bazie oliwy.

Na patelnię wlewamy dosłownie kilka kropel oliwy i rozgrzewamy ją na średnim ogniu. Energicznie rozbijamy jajka, wylewamy je na rozgrzaną patelnię. Nie mieszamy, dodajemy szczyptę soli. W trakcie smażenie po ok. 30 sekundach nakrywamy patelnię pokrywką i smażymy  około 2 minuty. Najbardziej lubię kiedy białko jest całkowicie ścięte, a żółtko miękkie – rozlewające. Do tego grzanka, bagietka albo kawałek domowego chlebka. Pyszności!

Kolorowe śniadanie na jesienną pluchę

komentarze 2

  1. Listopad 10
    Odpowiedz

    ostatnio zaczęłam częściej jadać jajka, w formie omletu zwykle, ale chyba dziś na kolację zaserwuje sobie jajka sadzone 🙂

  2. Brenia
    Listopad 10
    Odpowiedz

    Jajka sadzone ( lekko ścięte) są dobre a z sałatką są super pyszne. 🙂 Polecam

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *