Jajka sadzone na szparagach

Nie ma to jak niedzielne śniadania, bez pośpiechu, urozmaicone a na wiosnę z warzywami. Szparagi są  rewelacyjnym warzywem i można je jadać na tysiące sposobów. Jak się okazuje na śniadanie, z jajkami sadzonymi  są idealne. Do tego troszkę czosnku i mamy przepyszne śniadanie.

Jajka sadzone na szparagach

Składniki:

Po 2 jajka na osobę,

Pęczek szparagów

1-2 ząbki czosnku,

Oliwa,

Sól, pieprz

Wykonanie

Szparagi obieramy, myjemy i kroimy na mniejsze kawałki. Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy pokrojony w kawałki czosnek i dusimy minutkę. Następnie dodajemy szparagi i dusimy pod przykryciem 3 minuty. Po tym czasie mieszamy szparagi i wybijamy na nie  jajka; doprawiamy solą, pieprzem i smażymy pod przykryciem około 2 -3 minut, w zależności od tego jak bardzo ścięte jajka lubimy. My lubimy jak żółtko rozlewa się i nie jest za bardzo ścięte ( tu trzeba pilnować smażenia bo można  „ściąć” jajka za bardzo). Podajemy z grzankami lub po prostu same.

Jajka sadzone na szparagach

Jajka sadzone na szparagach

Print Friendly, PDF & Email

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.