Jajecznica z kurkami

Czy lubicie niedzielne, letnie śniadania? Bez pośpiechu, na tarasie pełnym słońca, z pysznymi sezonowymi daniami: domowy chleb, pomidory, ogórki, sałata, twarożek z cebulką i rzodkiewką, jajecznica- najlepiej z kurkami? My uwielbiamy taki niedzielny, leniwy poranek. Mąż przygotowuje jajecznicę z sezonowymi warzywami lub naszą ulubioną z kurkami. Potem kawa , do niej muffinka z owocami – pyszności sezonowe.

Składniki na duża patelnię:

5 jajek,

15 dag kurek,

1 cebula, 

Sól, pieprz,

Łyżka masła


Wykonanie:

Kurki czyścimy i płuczemy. Cebulę, kroimy w kostkę i dusimy razem z kurkami na maśle około 5 min. W misce rozbijamy jajka, do których dodajemy sól, pieprz ( musi być dobrze doprawione) i wlewamy na patelnię do podsmażonych kurek. Całość podsmażamy  około 5 min na małym ogniu. Tylko w lecie jajecznica z kurkami ma taki smak, do niej pełnoziarniste pieczywo z masłem.. pycha.

komentarze 3

  1. Sierpień 16
    Odpowiedz

    Zdecydowanie moje ulubione kurkowe danie:-) Uwielbiam taką jajecznicę:-) Śliczne zdjęcia-wyglądają bardzo apetycznie:-)

  2. Sierpień 17
    Odpowiedz

    Pyszna jajecznica, ja tez robiłam ale bez cebuli, pozdrawiam 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *