Indyk zapiekany w folii

Następną propozycją na lekkie danie  jest indyk pieczony w folii. Ja przygotowałam go  na święta jako wędlinę.  Wybór okazał się strzałem w dziesiątkę – pieczeń była łatwa w przygotowaniu, a wyszła soczysta, aromatyczna i smakowała całej rodzinie i gościom.

Składniki:

 filet z indyka (nasz miał ok. 1kg)

kilka sztuk pomidorów suszonych z zalewy

2-3 ząbki czosnku

sól, pieprz

przyprawa gyros

majeranek

ocet balsamico

sznurek do mięs (lub siatka wędliniarska)

rękaw do pieczenia

Filet oczyścić, ułożyć na tacy, rozkroić na płasko, przykryć folią (aby tłuczkiem nie zniszczyć powierzchni mięsa) i powoli, równomiernie rozbić tak cienko jak się da . Następnie filet natrzeć od wewnątrz solą, pieprzem, przyprawą gros i układać  pomidory suszone. Całość lekko polać octem balsamico.

Filet zwinąć, roladę natrzeć z zewnątrz  przyprawą gros, posypać lekko majerankiem i skropić sokiem z cytryny, zawinąć ściśle w folię na której leżał i odstawić do lodówki na parę godzin. Następnie odwinąć z folii i związać sznurkiem. Włożyć mięso do rękawa do pieczenia (dobrze jest delikatnie podlać ją wodą), dodać tam czosnek i wsadzić do piekarnika nagrzanego do 200°Cna ok 1,5 h.
Po upieczeniu i wystudzeniu zdjąć sznurek i pokroić ostrym nożem w plastry.
Smacznego, polecam

 

<!–[if !supportLineBreakNewLine]–>
<!–[endif]–>

<!–[if !vml]–>Gravatar<!–[endif]–>

Jeden komentarz

  1. Magda
    Listopad 28
    Odpowiedz

    Właśnie w piekarniku piecze się indyk. Aromat rozchodzi się po całym domu, już wiem, że będzie pyszna!!!!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *