Halibut w panierce z ziaren słonecznika, siemienia lnianego i płatków żytnich

Dzisiaj Wielki Piątek więc dla wielu osób dzień postny.  U mnie też w tym dniu pojawi się ryba i dania postne.

Halibut to jedna  z naszych ulubionych ryb. Kupuję ją najczęściej  w całości i filetuję a z pozostałych części robię zupę rybną.  Jeśli chodzi o halibuta, to nie zdejmuję z filetów skóry bo jest bardzo cienka i ryba podczas  smażenia nie rozpada się.

Dzisiaj,  dla urozmaicenia zrobiłam ją w panierce z ziaren słonecznika, siemienia lnianego i płatków żytnich. Do panierki możemy użyć również mieszanki innych ziaren i płatków a zapewniam, że  ryba będzie smakować wybornie. Halibut w takim wydaniu prezentuje się ładnie i równie dobrze smakuje.

Rybę usmażyłam na patelni ale możemy upiec ją w piekarniku i będzie trochę lżejsza.

DSC_0055

 

Składniki:

Filety z halibuta 5 – 6 sztuk,

2 jajka,

Po 2 łyżki ziaren słonecznika, siemienia lnianego,

3 łyżki płatków żytnich

Sól ,biały  pieprz,

Sok z ½ cytryn,

Olej do smażenia

Wykonanie

Filety z halibuta  czyścimy z ości, myjemy, suszymy ręcznikiem  papierowym i doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny.

Ziarna słonecznika, siemienia lnianego wsypujemy na talerz, dodajemy płatki żytnie i mieszamy, Rozbijamy w miseczce jajka  i  maczamy filet  w jajku  a na koniec  obtaczamy w  płatkach od strony mięsa rybiego a od strony  skóry nie dajemy panierki z ziaren.

Olej rozgrzewamy na patelni. Na rozgrzany olej dajemy filety z halibuta w panierce i smażymy na średnim ogniu około 2 -3 minut z każdej strony – z tym, że od strony skóry smażymy 3 minuty a od strony panierki 2 minuty ( ziarna nie powinny być zbytnio przesmażone bo będą gorzkie).

 DSC_0050 DSC_0059

Print Friendly, PDF & Email

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.