Gulasz wieprzowy – wersja podstawowa

Gulasz można przygotować na wiele sposobów i z wieloma dodatkami. Dzisiejsza propozycja to najprostsza wersja ale zapewniam, że równie dobra i smaczna. Wiem, że w takie ciepłe dni gulasz nie jest specjalnie preferowany ale do przygotowania  zachęciła mnie moja znajoma, która zapytał mnie  to czy mam przepis na szybki ale dobry gulasz do młodych ziemniaków. Najczęściej robię gulasz z mięsa od szynki lub łopatki ale tym razem zrobiłam z delikatnej polędwiczki więc wyszedł letni i podany z kaszą lub młodymi ziemniaczkami oraz z ogórkiem małosolnym był dobry nawet w takie ciepłe dni.

Składniki

1 duża polędwiczka wieprzowa/ ½ kg mięsa od szynki

1 marchew,

1 cebula,

Olej rzepakowy,

1 płaska łyżka mąki pszennej,

Sól, pieprz,

2 łyżki ciemnego sosu sojowego

Wykonanie

Mięso myjemy i kroimy na małe kwadraty. Marchew i cebulę myjemy, obieramy i kroimy na talarki. W garnku rozgrzewamy olej, dodajemy marchew i cebulę i dusimy chwilę aż cebula będzie szklista. Następnie dodajemy pokrojone mięso,  mieszamy i dusimy chwilkę razem z warzywami. Jak mięso będzie lekko podduszone to podlewamy  gulasz szklanką wody  i gotujemy pod przykryciem 30 minut. Polędwiczka jest delikatnym mięsem więc nie trzeba gotować długo a w przypadku szynki można jeszcze 10 minut gotować. Na koniec dodajemy mąkę rozpuszczoną w ½ szklanki wody, doprawiamy solą, pieprzem, sosem sojowym i gotujemy 5 minut.

 

Print Friendly, PDF & Email

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.