Gulasz z jagnięciny ze świeżymi grzybami i sałatką z czerwonej kapusty

Jesienne dania to moje ulubione. Jest tak duży wybór świeżych, kolorowych warzyw, że aż prosi się  żeby gotować z nich pyszności. Świeże grzyby lubię w różnych postaciach: smażone z cebulką, sos, zupa no i lubię dodawać do gulaszu, który nabiera wtedy szlachetnego smaku. Teraz  kiedy mamy jeszcze na targu świeże grzyby, zachęcam do zrobienia pysznego i aromatycznego gulaszu z mięsa jagnięcego i świeżych grzybów. Oczywiście, że można go zrobić z suszonych ale wykorzystajmy ten dobry czas  na świeże grzyby.

Niedawno podawałam przepis na kluski śląskie, które będą idealne do takiego gulaszu. Zrobiłam też surówkę z czerwonej kapusty, która bardzo dobrze dopełniła to danie.

Składniki

500g łopatki z jagnięciny,

Kilka świeżych grzybów – ja miałam podgrzybki,

Świeże listki rozmarynu,

Łyżka musztardy,

2 liście laurowe,

1-2 cebule,

2 ząbki czosnku,

½ szklanki wody,

Sól, pieprz,

Olej do smażenia

Sałatka:

Mała główka czerwonej kapusty,

1 jabłko,

1 cebula,

Sok z cytryny,

Olej,

Sól, pieprz

Wykonanie

Mięso myjemy i kroimy w kostkę . Cebulę kroimy w talarki, podobnie czosnek. Grzyby  czyścimy, myjemy i kroimy w paski. W garnku rozgrzewamy olej, dodajemy cebulę, czosnek, grzyby i  podsmażamy. Dodajemy mięso, liście laurowe,  mieszamy i chwilę podsmażamy wszystko. Następnie dodajemy 2  szklanki wody, przykrywamy i  gotujemy około 50 minut, mieszając od czasu do czasu. Po tym czasie  dodajemy musztardę i parę listków świeżego rozmarynu, jeśli będzie za mało sosu, to dodajemy jeszcze trochę wody, doprawiamy solą, pieprzem  i gotujemy  około 10 minut. Na koniec rozpuszczamy mąkę ziemniaczaną w 1/3  szklanki wody, dodajemy do sosu, gotujemy około 2 minut.

Jak mięso będzie się gotować przygotowujemy sałatkę. Kapustę myjemy, przekrawamy na 4 części  i  szatkujemy na drobno. Solimy, mieszamy i chwilę zostawiamy aby zmiękła. Następnie wyciskamy wodę z kapusty, przekładamy  do miski i dodajemy sok z cytryny, olej, cebulę pokrojoną w drobną kostkę, jabłko starte na tarku na grubych oczkach. Mieszamy, doprawiamy solą, pieprzem.

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *