Gulasz z jagnięciny ze świeżymi grzybami i sałatką z czerwonej kapusty

Jesienne dania to moje ulubione. Jest tak duży wybór świeżych, kolorowych warzyw, że aż prosi się  żeby gotować z nich pyszności. Świeże grzyby lubię w różnych postaciach: smażone z cebulką, sos, zupa no i lubię dodawać do gulaszu, który nabiera wtedy szlachetnego smaku. Teraz  kiedy mamy jeszcze na targu świeże grzyby, zachęcam do zrobienia pysznego i aromatycznego gulaszu z mięsa jagnięcego i świeżych grzybów. Oczywiście, że można go zrobić z suszonych ale wykorzystajmy ten dobry czas  na świeże grzyby.

Niedawno podawałam przepis na kluski śląskie, które będą idealne do takiego gulaszu. Zrobiłam też surówkę z czerwonej kapusty, która bardzo dobrze dopełniła to danie.

Składniki

500g łopatki z jagnięciny,

Kilka świeżych grzybów – ja miałam podgrzybki,

Świeże listki rozmarynu,

Łyżka musztardy,

2 liście laurowe,

1-2 cebule,

2 ząbki czosnku,

½ szklanki wody,

Sól, pieprz,

Olej do smażenia

Sałatka:

Mała główka czerwonej kapusty,

1 jabłko,

1 cebula,

Sok z cytryny,

Olej,

Sól, pieprz

Wykonanie

Mięso myjemy i kroimy w kostkę . Cebulę kroimy w talarki, podobnie czosnek. Grzyby  czyścimy, myjemy i kroimy w paski. W garnku rozgrzewamy olej, dodajemy cebulę, czosnek, grzyby i  podsmażamy. Dodajemy mięso, liście laurowe,  mieszamy i chwilę podsmażamy wszystko. Następnie dodajemy 2  szklanki wody, przykrywamy i  gotujemy około 50 minut, mieszając od czasu do czasu. Po tym czasie  dodajemy musztardę i parę listków świeżego rozmarynu, jeśli będzie za mało sosu, to dodajemy jeszcze trochę wody, doprawiamy solą, pieprzem  i gotujemy  około 10 minut. Na koniec rozpuszczamy mąkę ziemniaczaną w 1/3  szklanki wody, dodajemy do sosu, gotujemy około 2 minut.

Jak mięso będzie się gotować przygotowujemy sałatkę. Kapustę myjemy, przekrawamy na 4 części  i  szatkujemy na drobno. Solimy, mieszamy i chwilę zostawiamy aby zmiękła. Następnie wyciskamy wodę z kapusty, przekładamy  do miski i dodajemy sok z cytryny, olej, cebulę pokrojoną w drobną kostkę, jabłko starte na tarku na grubych oczkach. Mieszamy, doprawiamy solą, pieprzem.

Print Friendly, PDF & Email

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.