Grillowany schab w aromacie tymiankowym

Schab jest dobrym  mięsem do przygotowywania różnych dań mięsnych ale jednocześnie  trzeba brać pod uwagę to, że jest chudy  więc przygotowując ze schabu  np. kotlety do grillowania powinno się  je zamarynować w marynacie z dodatkiem oliwy.  Ponadto nie powinno się zbyt długo grillować schabu bo można go  wysuszyć i nie jest wtedy smaczny.

Lato, ciepłe długie wieczory przed nami więc dzisiaj mam dla Was propozycję na grillowane kotlety ze schabu w aromatycznej marynacie z oliwy, soku z cytryny i tymianku. Dodanie szczypty papryczki chilli powoduje, że mięso jest delikatnie pikantne. Zachęcam  do wypróbowania wszak  sezon grillowy  przed nami.

 DSC_5252

Składniki

Kilka kotletów ze schabu,

Sól, pieprz,

Łyżka tymianku suszonego,

2-3 łyżki oliwy,

Sok z 1 cytryny,

1 ząbek czosnku,

Szczypta suszonej papryczki chilli

Wykonanie

Kotlety ze schabu myjemy, suszymy i lekko rozbijamy tak aby nie były za cienkie i solimy. W miseczce przygotowujemy marynatę  – oliwę, sok z cytryny, pieprz, papryczkę, tymianek, wyciśnięty czosnek mieszamy  i wkładamy do marynaty kotlety. Przechowujemy w lodówce 1-2 godz.. Po tym czasie grillujemy i podajemy z sałatką

 DSC_5234-001 DSC_5246

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *