Grillowane szaszłyki warzywne

Grillowany szaszłyk nie musi oznaczać dania z mięsem. Bardzo łatwo jest przyrządzić danie z grilla oparte na samych warzywach. Takie szaszłyki są lekkie i w upalne dni z pikantnym sosem jogurtowym stanowią lekkie danie na obiad lub kolację.

Samo przygotowanie szaszłyków jest  proste, gdyż wymaga tylko pokrojenia warzyw i nałożenia ich na długą wykałaczkę.

Składniki:

papryka w różnych kolorach;

średniej wielkości pieczarki;

młoda cukinia;

biała i czerwona cebula;

sos:

oliwa,

sok z cytryny;

3 ząbki czosnku

Sól, pieprz;

zioła (bazylia, tymianek, rozmaryn).


Sposób przygotowania:

Wszystkie warzywa myjemy, kroimy w plasterki lub ósemki o podobnej wielkości i nakładamy na przemian na długą wykałaczkę. W misce przygotowujemy sos i polewamy nim szaszłyki wyłożone na grillu.

Grillujemy na średnim żarze po 5-7 minut z każdej strony.

Można dodatkowo podawać  z ostrymi sosami na bazie jogurtu lub majonezu.

    

Print Friendly, PDF & Email

komentarze 3

  1. Lipiec 5
    Odpowiedz

    Robię bardzo podobne i zawsze wychodzą pyszne:)

  2. Na pewno były pyszne, wiele za nimi przemawia, nie dość, że smaczne, to i zdrowe 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.