Grecka musaka – zapiekanka z bakłażana i mięsa mielonego

Jest  to pyszna grecka zapiekanka z bakłażana, mięsa mielonego i sosu pomidorowego. Jeśli ktoś lubi smaki śródziemnomorskie to zapraszam dzisiaj na taką musakę, szczególnie teraz kiedy mamy lato a  w sklepach są już pyszne bakłażany. Zapiekanka jest prosta do przygotowania a smak jest rewelacyjny, przypominający gorącą, letnią Grecję.

Składniki na mniejszą formę

Farsz: 

1/2kg mięsa mielonego wołowo-wieprzowego (lub samego wołowego)

 Karton sosu pomidorowego (typu passata)

Sól, pieprz

2 ząbki czosnku

Łyżka oregano

½ szklanki czerwonego wina

Oliwa

2 średnie bakłażany

30 dag sera mozarella

Sos beszamelowy:

1,5 szklanki mleka

2 czubate łyżki mąki pszennej

15 dag masła

Sól i pieprz

Zamów składniki

Wykonanie

Przygotowujemy sos. Na patelni rozgrzewamy oliwę i dodajemy pokrojoną w kosteczkę cebulę i posiekany czosnek. Leciutko podsmażamy na małym ogniu, aby cebula zmiękła, jednocześnie nie przypalając czosnku.  Następnie dodajemy mięso i mieszamy energicznie aby się rozdrobniło. Do podsmażonego mięsa wlewamy sos pomidorowy, wino, doprawiamy solą,  pieprzem i oregano .  Całość dusimy pod przykryciem około 10 min od czasu do czasu mieszając.

Bakłażan myjemy, suszymy i kroimy na cienkie, długie  plastry. Patelnie grillową rozgrzewamy, smarujemy  oliwą i   smażymy plastry bakłażana z każdej strony
( powinny być lekko zarumienione). Ser mozarella ścieramy na tarku na grubych oczkach.

W płaskim naczyniu żaroodpornym wlewamy trochę oliwy i układamy warstwami: bakłażan, który doprawiamy solą i pieprzem, na to sos mięsno- pomidorowy, następnie znowu bakłażan, sos i na koniec ponownie bakłażan.

Następnie przygotowujemy i dodajemy beszamel.  W garnku (najlepiej z grubszym dnem), roztapiamy masło, dodajemy mąkę energicznie mieszając całość.  Chwilę gotujemy to razem, dodajemy stopniowo mleko, mieszając całość trzepaczką aby nie powstały grudki. Dodajemy sól i pieprz, doprowadzamy do wrzenia i na malutkim ogniu, cały czas mieszając gotujemy ok. 3- 4min..  Na koniec całość posypujemy startym serem mozarella i przykrywamy folią aluminiową . Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni i pieczemy tak przygotowaną musakę   30 minut. Po tym czasie zdejmujemy folie i pieczemy jeszcze 5-7 minut aż ser się zarumieni.

Jemy bakłażana

Print Friendly, PDF & Email

komentarzy 15

  1. Brenia
    11 lipca
    Odpowiedz

    Oj taka też była 🙂

  2. jaruone
    16 sierpnia
    Odpowiedz

    Czy przed smażeniem bakłażana nie należy go wcześniej posolić i zostawić na trochę aby puścił soki ?? Słyszałem, że w ten sposób eliminuje się goryczkę, która jest wyczuwalna w smaku oberżyny….

  3. Brenia
    22 sierpnia
    Odpowiedz

    Ja nie solę wcześniej bakłażana i nigdy nie był gorzki. Wiem, że niektórzy tak robią ale ja najczęściej nie mam czasu więc zaraz po skrojenie zapiekam, grilluję nadziewam ….

  4. 19 listopada
    Odpowiedz

    Przepis rzczywiscie wydaje sie byc smakowity, jednak jest to raczej wariacja na temat musaki, a nie oryginalna grecka potrawa, ktora zawiera obowiazkowo ziemniaki i twardy zolty ser, a nie mozarelle.

    • Brenia
      21 listopada
      Odpowiedz

      Być może to wariacja ale pyszna:)

    • Ewa
      12 czerwca
      Odpowiedz

      Jestem na Zakhyntos 2 razy w roku ale ziemniaków w życiu nie mialam

  5. kasia
    18 sierpnia
    Odpowiedz

    Przepyszna -właśnie zjedliśmy, ale b. sycaca (na szczęście, bo az się boje ile to to ma kalorii). Uwielbiam bakłażany zwłaszcza w musace

  6. kasia
    18 sierpnia
    Odpowiedz

    swoja droga ja zrobiłam z zółtym serem na wierzchu, do beszamelu- gałka muszkatałowa, a mieso wieprzowo-wołowe mielone doprawiam zawsze drobinka mielonego kminku, czabru. Pozostałe bez zmian jak w przepisie

    • Brenia
      20 sierpnia
      Odpowiedz

      cieszę się, że zapiekanka wyszła dobra 🙂 co do składników to oczywiście każdy ma swoje smaki i doprawia po swojemu. Pozdrawiam 🙂

    • 22 maja
      Odpowiedz

      Nie można nazwać potrawy „mussaka”pisząc ,że każdy dodaje przyprawy według uznania.To już nie jest mussaka.Mussaka ma obowiązkowo ziemniaki,opiekane jak bakłażan i sos beszamel z serem ostrym.,

  7. 7 września
    Odpowiedz

    Wypróbuję na pewno tak jak przepis na pierś kaczki z żurawiną-przednia, muszę przyznac .Pozdrawiam.

    • Brenia
      8 września
      Odpowiedz

      Zachęcam do zrobienia i pozdrawiam 🙂

  8. Aleksandra
    30 lipca
    Odpowiedz

    Jak duże ma być to naczynie? 🙂

  9. Brenia
    31 lipca
    Odpowiedz

    Wymiar naczynia to około 30/15 cm

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.