Gołąbki z młodej kapusty

Do przygotowania gołąbków  używam kapusty włoskiej , bo jej liście są smaczniejsze, miększe, ładniejsze i łatwiej je oddzielać od główki przygotowując gołąbki. Natomiast jak pojawia się na przełomie maja i czerwca  młoda zwykła kapusta to nie ma lepszych gołąbków jak z takiej młodej. Liście mają specyficzny smak,  są delikatne, gołąbki są wtedy wyjątkowo smaczne a z dodatkiem dużej ilości koperku wręcz wyśmienite. Przygotowuję wtedy dwie wersje gołąbków: z mięsem i bez mięsa. Dzisiaj proponuję przepis na gołąbki z farszem mięsno-ryżowym.

Składniki na gołąbki:

1 główka kapusty (ok. 1 kg)

1/2  kg mięsa mielonego- my lubimy drobiowe mielone,

pęczek koperku

50 dag ryżu

ok. 1,5 litra wody

sól, pieprz do smaku

Składniki na sos pieczarkowy:

0,5 kg pieczarek,

2 marchewki,

1 cebula

5 dag masła,

1 małe opakowanie śmietany np. 18 %

sól, pieprz do smaku

Wykonanie gołąbków:

Z kapusty usunąć rozchylające się, zabrudzone lub uszkodzone zewnętrzne liście. Kapustę myjemy. Ostrym spiczastym nożem wycinamy z główki głąb, wkładamy do garnka z zagotowaną wodą, wycięciem do dna, posypujemy 1 płaską łyżką soli. Ponieważ młoda kapusta jest miękka to nie wymaga długiego gotowania, gotujemy  ją z jednej strony około 5 min pod pokrywką  i około 5 min z drugiej strony. Systematycznie kolejno zdejmujemy zblanszowane liście.

Cebule obieramy, drobno siekamy, podsmażamy na rozgrzanym oleju, dodajemy mielone mięso i nadal podsmażamy. Ugotowany na półtwardo ryż łączymy z mięsem mielonym, dodajemy sól, pieprz do smaku i pokrojony koperek, dokładnie wyrabiamy.  Porcje tak przygotowanej masy zawijamy w przestudzone liście kapusty i układamy ściśle w rondlu, na dnie którego dajemy  liście, z których nie da się zrobić  gołąbków. Zalewamy wodą ( około 1/1 szklanki. Dusimy ok. 2 godz. pod pokrywką Podajemy polane sosem pieczarkowym. Osobiście najlepiej smakują mi zaraz po uduszeniu bez sosu.

Sos Pieczarkowy – wykonanie

Do płaskiego naczynia dajemy łyżkę masła, pokrojone w talarki cebulę, marchew – chwilę podsmażamy.  Następnie dodajmy pokrojone w plasterki pieczarki i dalej podsmażamy na małym ogniu. Całość podlewamy szklanką wody i gotujemy, mieszając od czasu do czasu, około 20 min. Na koniec podlewamy sos śmietaną i dodajemy do smaku sól, pieprz oraz pokrojony koperek.

 

Print Friendly, PDF & Email

komentarze 2

  1. 5 czerwca
    Odpowiedz

    Jeszcze nie robiłam , przypomniałaś mi ,że ta pora gotowania gołąbków z młodej kapusty nastała 🙂 Dziękuję

  2. 6 czerwca
    Odpowiedz

    Uwielbiam gołąbki, ale robię w sosie pomidorowym, w pieczarkowym nie próbowałam jeszcze…

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.