Focaccia z ziołami

?Przy okazji podawania przepisu na makaron z mozarellą, wspomniałam o naszej podróży do Włoch. Była to nie tylko podróż turystyczna ale można powiedzieć, że również kulinarna. Jeszcze wam nie mówiłam ale kocham kuchnię włoską. W trakcie tej wyprawy starałam się przypatrywać różnym potrawom, które jedliśmy w knajpach albo serwowała moja kuzynka. Jednym z szybkich i pożywnych przekąsek, która zachwyciła mnie i moją rodzinę prostotą i aromatem była focaccia- chlebek włoski. Moja wersja to chlebek z ziołami i serem mozzarella.

Składniki:

500 g mąki,

1 łyżeczka płaska cukru,

1 czubata łyżeczka soli

5 dag drożdży,

20 dag sera mozarella

250 ml ciepłej wody,

40 ml oliwy z oliwek,

oliwa, do skropienia focacci,

gruboziarnista sól, gałązki świeżych ziół – tymianek, oregano, rozmaryn, czosnek

 

 Wykonanie:

Blachę wykładamy papierem do pieczenia. W kubeczku mieszamy drożdże z połową ciepłej wody i cukrem. Odstawiamy na 5 minut. Do miski przesiewamy mąkę z solą i mieszamy. W  mące robimy zagłębienie i wlewamy do środka rozpuszczone drożdże. Dodajemy pozostałą wodę i oliwę.

 Następnie wyrabiamy natłuszczonymi dłońmi, aż uzyskamy miękkie ciasto. Przekładamy ciasto na  blachę i formujemy  kwadratowy placek o boku ok. 25 cm.. Przykrywamy ciasto wilgotną ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 1 godzinę. Nagrzewamy piekarnik do 220°C. Palcem robimy w wyrośniętym cieście małe wgłębienia, posypujemy grubą solą, ziołami i skrapiamy oliwą wymieszaną z czosnkiem. Całość posypujemy serem mozzarella. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 15-20 minut, aż focaccia wyrośnie i się zrumieni.?

komentarze 3

  1. Marzec 5
    Odpowiedz

    Mhmmm.. pysznie, uwielbiam takie włoskie klimaty!

  2. Marzec 11
    Odpowiedz

    Bardzo ciekawa inspiracja, już nie mogę się doczekać, kiedy go posmakuję 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *