Filety z łososia pod pierzynką śmietanowo-musztardową z kaparami

Zapraszam na pysznego i soczystego łososia pieczonego z sosem śmietanowo-musztardowym  i kaparami. Wszystkie te dodatki smacznie się ze sobą komponują więc ryba wyszła wyjątkowo apetyczna. Nie wiem jak Wy ale ja bardzo lubię przygotowywać różne mieszanki z dodatkiem musztardy Dijon. Jest ona dobra zarówno do mięsa jak też do ryby.

Filety z łososia pod pierzynką śmietanowo-musztardową z kaparami

Składniki

500 g filetów łososia

ok. 1,5 łyżeczki pieprzu białego

ok. 1 łyżeczki soli,

sok z jednej cytryny,

mały słoiczek kaparów

3 łyżki musztardy dijon

1 małe opakowanie śmietany 12%

Przygotowanie:

Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Łososia myjemy, suszymy, dzielimy na kawałki, doprawiamy solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny. Do naczynia żaroodpornego układamy kawałki  łososia.

W miseczce mieszamy śmietanę, sól, pieprz,  kapary i musztardę. Tak przygotowaną mieszanką smarujemy łososia. Całość przykrywamy folią aluminiową – lepiej się piecze pod przykryciem, ryba nie wysycha. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez około 25 minut. Podajemy np. z ryżem i zielona sałatką.

Filety z łososia pod pierzynką śmietanowo-musztardową z kaparami

Filety z łososia pod pierzynką śmietanowo-musztardową z kaparami

Print Friendly, PDF & Email

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.