Filety z łososia pieczone w piekarniku

Przeglądając mój blog można dojść do przekonania, że nie lubimy ryb i ich nie jadamy.  Jest  wręcz odwrotnie, lubimy i jadamy dość często. Naszą ulubioną rybą jest łosoś, który podaję w różnych wersjach na święta i na niedzielne obiady. Dzisiaj propozycja na danie z łososia pieczonego z cytryną.

 

Składniki, 4 porcje:

1 duży filet z łososia bez skóry i ości

sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz

czosnek w kostce,

1 cytryna,

2 gałązki koperku,

łyżka oliwy

Przygotowanie:

Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Łososia umyć, osuszyć, podzielić na 4 kawałki, oprószyć solą, pieprzem oraz 1 kostką czosnkową. Do naczynia żaroodpornego ułożyć łososia, na który położyć po plasterku cytryny, polać oliwą. Całość przykryć np. folią aluminiową – lepiej się piecze pod przykryciem, nie wysycha. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez około 25 minut.
W międzyczasie nastawić ryż na gotowanie
Upieczonego  łososia ułożyć na talerzu i polać pozostałym sosem z pieczenia. Podawać z białym ryżem i np. sałatką z marynowanych buraczków.


komentarzy 25

  1. Kwiecień 4
    Odpowiedz

    co się wszyscy na tego biednego łososia uwzięli?
    no, normalnie widzę go wszędzie! a może ja mam już zwidy? xd
    uwielbiam łososia, to pewnie dlatego!
    ale pieczonego jeszcze nigdy nie jadłam. oj, muszę opatentować to przy najbliższej okazji!

  2. kuchnia_breni
    Kwiecień 5
    Odpowiedz

    Zachęcam bo to jedna z moich ulubionych wersji łososia 😉

  3. Kwiecień 5
    Odpowiedz

    Uwielbiam łososia, po prostu pycha 🙂 i koniecznie do tego koperek 🙂

  4. Angel
    Kwiecień 6
    Odpowiedz

    Jest naprawdę bardzo smaczny i delikatny Polecam

  5. Gość
    Listopad 4
    Odpowiedz

    mam cały płat łososia jutro robię na obiad

  6. kuchnia_breni
    Listopad 5
    Odpowiedz

    W takim razie życzę smacznego 🙂

  7. js
    Wrzesień 24
    Odpowiedz

    tylko 2 gałązki koperku? ja mam całe pudło mrożonego zawsze w pogotowiu i sypię go na rybkę całą masę ;D do tego sok z cytryny, pieprz czarny, pieprz cayenne i czosnek granulowany 🙂 bez oliwy i soli bo sól niezdrowa a bez oliwy dietetyczniej. pozdrówki 🙂

  8. Wasyl
    Wrzesień 29
    Odpowiedz

    Bardzo lubię łososia w takich prostych wersjach, jak ta:)

    • Brenia
      Wrzesień 29
      Odpowiedz

      Tak, proste wersje są najlepsze 🙂 Pozdrawiam 🙂

  9. kaska
    Listopad 19
    Odpowiedz

    Jeśli się używa foli aluminiowej do pieczenia nigdy nie powinno się używać cytryny ponieważ aluminium z sokiem z cytryny pod wpływem temperatury zachodzi w reakcję chemiczna

  10. Luty 2
    Odpowiedz

    Polecam goraco łososia posmarowac majonezem plus te wszytkie przyprawy palce lizac…Nie jest suchy tylko wilgotny ,rozplywa sie w ustach..

  11. Brenia
    Luty 3
    Odpowiedz

    Ok, muszę tak zrobić :)dziękuję i pozdrawiam 🙂

  12. janekosa
    Marzec 18
    Odpowiedz

    właśnie zrobiłem (3 minuty+ pieczenie) i serdecznie polecam! przepyszne! przy czym ja preferuję do tego pieczone ziemniaki, ale to kwestia gustu 😉

  13. Brenia
    Marzec 18
    Odpowiedz

    Dziękuję 🙂 ja też czasami robię do łososia pieczone ziemniaki. To zależy od chęci i dnia. Pozdrawiam 🙂

  14. Piotrek
    Styczeń 6
    Odpowiedz

    Pychotki, z obronę ibwychwalne 🙂 cytynkę dałem po upieczeniu

  15. Brenia
    Styczeń 7
    Odpowiedz

    Oczywiście cytrynę można dać po upieczeniu.

  16. KK
    Czerwiec 16
    Odpowiedz

    Ja dziś też robię. Trzymajcie kciuki 😉

  17. Gotujący Jim
    Listopad 27
    Odpowiedz

    ‚Wstawić do nagrzanego piekarnika’ : ( u mnie nie ma takiej funkcji (głupi piekarnik &^%$#) czy mogę prosić o podanie ile by to było w stopniach Celsjusza ?

    • Gotujący Jim
      Listopad 27
      Odpowiedz

      Przeoczyłem – 200 . Thanks

  18. Spoczko
    Grudzień 2
    Odpowiedz

    Do tej pory robiłem bez cytryny (tylko skrapiałem gotowego) i był pyszny, ale wersja z cytryną jest po prostu mega!!! Oczywiście koniecznie trzeba na koniec posypać duża ilością koperku. 🙂 Pozdrawiam

  19. Brenia
    Grudzień 3
    Odpowiedz

    🙂 Dziękuję i pozdrawiam!

  20. Lena163
    Styczeń 7
    Odpowiedz

    U siebie kładę jeszcze trochę masełka na wierzch. Ale przepis pycha.

  21. Brenia
    Styczeń 9
    Odpowiedz

    🙂 ja też czasami daję trochę masła 🙂 Pozdrawiam !

  22. anna
    Styczeń 10
    Odpowiedz

    25 minut na łososia…. Łososia powinno się piec maksymalnie 8 minut. Po 10 staje się niejadalny. Pozdrawiam, szefowa kuchni w jednej z dobrych restauracji

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *