Filet z halibuta pieczony z posypką z orzechów włoskich

Delikatna, biała ryba zapieczona z aromatyczną posypką z orzechów włoskich, listkami bazylii, masła i czosnku, to moja propozycja na podanie halibuta.

Zapieczony filet z takimi dodatkami jest soczysty i aromatyczny. Podany z purre ziemniaczanym i  mizerią jest idealnym daniem na obiad. Dodatkowo  jest proste i szybkie do zrobienia.

Składniki

Filet z halibuta – około 700 g

2 łyżki pokrojonej świeżej bazylii,

Garść posiekanych orzechów włoskich,

2 ząbki czosnku,

2 łyżki masła

Cytryna,

Sól, pieprz

Wykonanie

Filet z halibuta myjemy i suszymy ręcznikiem papierowym, wykładamy w mniejszych kawałkach do naczynia, gdzie będziemy piec i solimy.

Na desce mieszamy miękkie masło, wyciśnięty czosnek, bazylie, dodajemy orzechy, sól, pieprz i mieszamy. Mieszankę wykładamy na filety, przykrywamy i pieczmy w piekarnik nagrzewamy wcześniej do temperatury 200 stopni około 20 minut.

Gotowe filety skrapiamy sokiem z cytryny i  podajemy z  purre ziemniaczanym i mizerią.

Print Friendly, PDF & Email

komentarze 2

  1. 27 marca
    Odpowiedz

    rybkę a szczególnie halibuta to ja mogę o każdej porze! apetyczne danie:)

  2. Brenia
    27 marca
    Odpowiedz

    🙂 dziękuję, ja też mogę ryby o każdej porze 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.