Faworki zwane inaczej chrustem

W okresie karnawału koniecznie  na stole muszą pojawić się faworki zwane przez niektórych chrustem.  Co prawda w moim domu rodzinnym mama i babcia smażyły wtedy pączki ale ja mam szczególne wspomnienia z faworkami bo jak mój mąż oświadczył mi się i następnie zostałam zaproszona przez przyszłą teściową do domu męża (było to właśnie w karnawale), to zostałam poczęstowana całą masą pysznych  faworków. Były pyszne, bardzo kruche i smakowały mi wyjątkowo. Moje dzieci też bardzo polubiły faworki i jeśli tylko nastaje karnawał smażę je  z córką w dużej ilości – wszystkie szybko znikają. Wiedziałam od teściowej, że do faworków dobrze jest dodać dużo żółtek, dobrej gęstej śmietany i spirytusu, wtedy są kruche i pyszne.

Składniki:

3 szklanki mąki pszennej

7 żółtek

250 g śmietany 18 %

1 łyżka spirytusu/octu

szczypta soli

łyżka cukru waniliowego

2 opakowania planty do smażenia

Wykonanie:

Na stolnicę przesiewamy   mąkę, dodajemy żółtka, śmietanę, alkohol/ ocet, cukier waniliowy i szczyptę soli, siekamy wszystko  a następnie  zagniatamy chwilę ciasto. Jak mamy gotowe ciasto, ubijamy  je wałkiem   aż zaczną pojawiać się pęcherzyki powietrza. Ciasto wałkujemy  bardzo cienko – musi być naprawdę cienkie i kroimy w wąskie pasy,  ok 3 cm szerokości i 10 cm długości. Na każdym robimy na środku małe nacięcie. Aby zrobić ciasteczko jeden koniec faworka przekładamy przez dziurkę ( nacięcie) i przeciągamy. Na patelni rozgrzewamy  tłuszcz (musi być dobrze rozgrzany) a następnie wrzucony faworki. Faworki  powinny szybko wypływać na powierzchnię i  szybko się „napowietrzyć” wtedy temperatura jest dobra. Następne pozostałe faworki  wykładamy partiami na gorący tłuszcz i smażymy na złocisty kolor. Usmażone faworki przekładamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym lub serwetką  – musza wchłonąć tłuszcz.  Lekko wystudzone przekładamy na większy półmisek i każdą partię posypujemy cukrem pudrem.

?

komentarze 2

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *