Falafel

Falafel to pyszna aromatyczna alternatywa dla kebaba. Możemy go podawać jako przekąskę lub pełnowartościowe danie, w zależności od dodatków, z którymi go skomponujemy.

Pamiętajcie, że ciecierzyca jest bardzo sycąca i łatwo się nią najeść:)

Składniki:

400 g suchej ciecierzycy

2 i 1/2 łyżeczki soli

1 cebula

2 ząbki czosnku

1 łyżeczka sody

natka pietruszki

po 1 łyżeczce pieprzu i mielonego kuminu

szczypta mielonej kolendry,

szczypta cynamonu

1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej

Wykonanie:

Ciecierzycę wsypujemy do garnka i zalewamy wodą ponad jej wysokość. Moczymy w zimnej wodzie całą noc (co najmniej kilka godzin). Ciecierzycę odcedzamy, przekładamy do miski i za pomocą blendera lub malaksera miksujemy wraz z cebulą i czosnkiem na lepką masę. Dodajemy natkę pietruszki, sól, sodę i resztę przypraw, miksujemy do połączenia się składników, a następnie z powstałej masy lepimy nieduże kulki.

Na patelni rozgrzewamy olej, smażymy kulki z każdej strony po ok 3 min, aż się ładnie zarumienią.

 

Podajemy z hummusem lub guacamole w towarzystwie domowej pity.

Print Friendly, PDF & Email

Jeden komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.