Energetyczny koktajl z sezonowych, jesiennych owoców i warzyw

Jesień to piękna pora roku bo nie dość, że przyroda zmienia się w piękne złociste, pomarańczowe i rubinowe kolory, to mamy mnóstwo pysznych sezonowych warzyw i owoców. Wiem, że bywa czasami deszczowa i szara ale bogactwo warzyw i owoców rekompensuje te mankamenty jesieni.

Kiedyś ktoś mnie zapytał, jaką mam receptę na dobre samopoczucie w szare dni, na  sylwetkę, na dobry sen… itd.

Od paru lat regularnie biegam, co pozwala mi utrzymać dobrą kondycje, sylwetkę, dobry nastrój. Staram się też dobrze odżywiać czyli w zależności od pory roku jadam różne sezonowe, świeże warzywa i owoce, które są naturalnym źródłem witamin, minerałów, błonnika itp. Jak wracam rano z biegania, to moim ulubionym śniadaniem są koktajle z dodatkiem warzyw, owoców, siemienia lnianego, otrębów. Robi się je szybko a dają dużo energii, są najczęściej kolorowe, smaczne i świetnie smakują po wysiłku. Zachęcam do przygotowywania takich sezonowych koktajli. Ja jestem od nich praktycznie uzależniona.

Teraz, jesienią jest taki wybór warzyw i owoców, że przygotowanie koktajlu jest bardzo proste i jednocześnie jest to posiłek bogaty w witaminy.

Dzisiaj  proponuję koktajl z dodatkiem dyni, jarmużu, natki pietruszki, liści bazylii, mięty, jabłek, gruszek, malin, soku z cytryny. Wszystko, oprócz dyni jest surowe, zmiksowane  i smakuje wybornie. Zioła to też mój ulubiony dodatek do koktajli, bo dodają aromatu i rześkości napojom i są bardzo zdrowe. Sama hoduję zioła więc mam je pod ręką zawsze kiedy potrzebuję.

Jak już mamy te wszystkie składniki, to potrzebny jest nam jeszcze dobry sprzęt do przygotowania takich pysznych koktajli. Najlepsze są do tego oczywiście kielichowe blendery, gdzie wrzuca się wszystkie produkty, zamyka, włącza, miksuje chwilę i mamy gotowy koktajl. Ja do przygotowania swojego koktajlu użyłam blendera kielichowego Amica linii IN (jest to model BTK 5011 IN). Zdecydowanie preferuję blendery ze szklanym kielichem,  bo łatwo się go myje, dłużej niż plastikowe zachowuje piękny wygląd, a jednocześnie mieści sporo składników na raz. Ważne jest też, by ostrza miały wystarczającą moc do zblendowania twardszych składników jak np. jabłko. Wszystkie warzywa i owoce, nawet  surowe i trochę twarde zostały bardzo szybko zblendowane na gładki koktajl dzięki funkcji „Pulse”, która zapewnia idealne rozdrobnienie nawet twardych produktów.

Rewelacyjnie sprawował się też przy blendowaniu produktów do ulubionego przeze mnie hummusa i innych past do chleba. Ugotowana cieciorka wraz z dodatkami była gładka, jednolita, bardzo kremowa co jest zasługą dobrych noży ze stali nierdzewnej w  tym blenderze. Jak zapewnia producent noże te są również przystosowane do kruszenia lodu.

Jeśli przy okazji sprzęt ma piękny design, tak jak blender kielichowy Amica, który może zdobić moją kuchnię to już w ogóle jest super 🙂 Dzięki temu może stać na blacie i być pod ręką każdego dnia.

Składniki dla 2 osób:

Kawałek – około ½ kg  dyni Muscat de prowence

Szklanka jarmużu – surowego,

2 jabłka,

2 gruszki,

Szklanka malin,

Garść świeżych liści bazylii,

Garść świeżych liści mięty,

½ pęczka natki pietruszki,

Sok z ½ cytryny,

Łyżeczka siemienia lnianego,

½ szklanki wody mineralnej

Wykonanie

Kawałek dyni obieramy i gotujemy około 20 minut. Odcedzamy i studzimy. Z gałązek jarmużu skubiemy same liście, zostawiając łodygi. Jabłka i gruszki obieramy ze skóry, kroimy na mniejsze kawałki bez nasion – ogryzki zostawiamy.

Natkę pietruszki myjemy i dajemy do naczynia blendera, podobnie postępujemy z bazylią, miętą. Dodajemy ugotowaną dynię, jabłka, gruszki, maliny, sok z cytryny i na koniec dodajemy siemię lniane. Wszystkie składniki blendujemy około 2 minut i jeśli jest za gęste dodajemy trochę wody mineralnej i mieszamy. Podajemy od razu po zrobieniu.

 

 

Print Friendly, PDF & Email

komentarze 2

  1. 28 września
    Odpowiedz

    wygląda trochę jak sok pomidorowy 🙂 co dla mnie jest atutem 🙂

  2. Malwinka
    12 października
    Odpowiedz

    Czy ten blender radzi sobie z twardymi orzechami w celu zrobienia masła orzechowego? Szukam właśnie sprzętu, który pozwoli mi na dużą swobodę w kuchni, bo lubię sobie poeksperymentować. Koleżanka polecała mi blender ronica, bo ma dużą moc zdaje się, że jakieś 1500 W i właśnie zastanawiam się, czy nie zainwestować właśnie w taki lepszy sprzęt…

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.