Dyniowe szaleństwo czas zacząć

Dynia to jedno z najpopularniejszych i uniwersalnych warzyw wykorzystywanych w kuchni. Króluje na naszych stołach od początku września aż do wiosny.

Skąd się wzięła dynia ? Czy wiecie, że dynia przywędrowała do Europy z Ameryki Środkowej, na statkach Kolumba.

Dynia, oprócz właściwości smakowych ma też wiele właściwości zdrowotnych. Ma dużo witamin i minerałów. Zawiera stosunkowo dużo witaminy A, B1, B2 , C, PP, dużo fosforu, żelaza, wapnia, potasu, magnezu, wapnia i mnóstwo beta-karotenu.

Dynie zawdzięczają swój pomarańczowy kolor właśnie beta-karotenowi-prowitaminie A, która ma silne działanie przeciwutleniające. Spośród owoców i warzyw uprawianych w Polsce dynia jest jednym z najbogatszych źródeł beta-karotenu, który wraz z witaminą C chroni przed wolnymi rodnikami. Beta-karoten jest odporny na działanie wysokiej temperatury, więc nie przeszkadza duszenie, gotowanie czy pieczenie – zachowuje swoje właściwości.

W kuchni można z niej zrobić mnóstwo dań, potraw. U mnie, od jesieni pojawiają się na stole różne dania z dodatkiem dyni – zupy, desery, ciasta, kotlety, pasztety….

Obiecałam Wam krótką informację na temat dyni, jej rodzajów i obróbki. W tym celu udałam się do ulubionego Gospodarstwa Państwa Majlertów, gdzie od września królują wszelakie dynie i teraz krótki przegląd dyń i ich zastosowań.

2016-10-10

DYNIA UCHIKI KARI Z WYSPY HOKKAIDO

To jedna z najpopularniejszych i lubianych dyń. Ma mocno pomarańczowy kolor, miąższ ciemno żółty i jest twarda. Przygotowując z niej dania, nie trzeba obierać skórki.

Jest bardzo dobra na zupy i do pieczenia. Ja robię z niej też doskonałe pasty do chleba.

DYNIA BEZŁUPINOWA JUNONA

Jest to dynia, której ciemnozielone pestki bez łuski nasiennej można zjadać zaraz po przekrojeniu.

Miąższ tej dyni ma jasnożółty kolor, lekko słodkawy i nadaje się do upieczenia. Można go wykorzystać do ciasta czy placków.

2016-10-101

DYNIA BUTTERNUT

Dynia o ciekawym kształcie – trochę gruszkowym, dzwonkowatym – o bladożółtej skórce i mocno pomarańczowym miąższu. Ma słodkawy, orzechowy smak. Można ją dość długo przechowywać. Świetnie nadaje się do upieczenia – przekrojona na pół np. z ziołami. Zupa z tej dyni też jest znakomita.

DYNIA FUTSU BLACK

Ma trochę fikuśne kształty. Znakomita dynia do pieczenia. Można ją piec całą lub w kawałkach. Nadaje się do jedzenia ze skórą. Zup z niej nie robię.

dsc_0213

DYNIA NELSON

Taka dość uniwersalna dynia. Doskonała zarówno do zrobienia zupy jak też do pieczenia i do przygotowania ciasta. Jeśli chcemy przygotować zupę czy też zrobić z niej ciasto to lepiej obrać skórę. Do pieczenia nie trzeba obierać skóry.

 

DYNIA DELICA

Jest to dość duża dynia. Ma piękny kolor miąższu – mocno pomarańczowy. Rewelacyjna do zrobienia zupy jak też do pieczenia. Ja obieram z niej skórę.

 dsc_0228

DYNIA MUSCAT DE PROVENCE

To bardzo efektowna dynia, o pięknym kształcie. Skóra przebarwia się od koloru zielonego do piaskowego. Im więcej jest koloru piaskowego tym dynia jest bardziej dojrzała. W środku jest piękny czerwono-pomarańczowy miąższ o smaku melona. Ja jadam na surowo.

Doskonale nadaje się do zrobienia zupy, do pieczenia czy do ciasta – skórę obieramy.

Ta dynia znakomicie i długo się przechowuje.

DYNIA PYZA

Jest to dynia, która po upieczeniu lub gotowaniu rozpada się na włókna makaronowe. Można z niej zrobić dietetyczne spaghetti lub inną formę ala makaronową.

 dsc_0236

 

komentarze 4

  1. Brenia
    Październik 12
    Odpowiedz

    Dziękuję Aniu 🙂

  2. Dorota
    Styczeń 24
    Odpowiedz

    Mam w zamrażarce połowę dyni. Nigdy wcześniej nie używałam jej w kuchni, no i niestety mnie nie zachwyciła. Dlatego ją zamroziłam. Jedyną jaką lubię to ta marynowana. Chciałam opróżnić półki w zamrażarce. Być może moje pytanie wyda się głupie, ale muszę je komuś zadać 🙂
    Czy mrożoną dynię można marynować?

  3. Brenia
    Styczeń 25
    Odpowiedz

    Przyznam się, że ja mrożę dynie już zblendowaną – mus z dyni. Całej nigdy nie mroziłam. Ale jeśli po rozmrożeniu będzie się nadawać do krojenia to, można ją zamarynować.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *