Drożdżowe ciastka z jabłkiem

Jest to kolejna propozycja na drożdżowe słodkości, tym razem z jabłkami w posypce z cukru i cynamonu. Zapach i smak  cynamonu, jabłka i drożdżowego ciasta jest rewelacyjny. Ciasteczka są nieduże, takie na dwa kęsy więc są dobre zarówno na śniadanie jak też na długie zimowe wieczory do dobrej herbaty.

Drożdżowe ciastka z jabłkiem

Drożdżowe ciastka z jabłkiem

Składniki:

3 pełne  szklanki mąki

3  dag drożdży,

½ szklanki  cukru,

¾ szklanki mleka,

3 żółtka,

1 jajko

Nadzienie z jabłek

½ kg jabłek ( twardych),

2 łyżki cukru,

Łyżeczka cynamonu 

Wykonanie

Zaczyn drożdżowy: Do naczynia z ciepłym mlekiem rozkruszamy drożdże, dodajemy połowę cukru, mieszamy i odstawiamy na chwilę aby zaczyn urósł ( około 15-20 minut).

Następnie do dużej miski przesiewamy mąkę dodajemy  pozostały cukier, żółtka   i wyrośnięty zaczyn; mieszamy około 7 min. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia ( około 1 godz.) Jak ciasto urośnie   mieszamy je delikatnie i jeśli jest za rzadkie dodajemy jeszcze trochę mąki. Ciasto musi mieć lekką ale nie lejąca konsystencję. Gotowe wykładamy na deskę, podsypujemy delikatnie mąką, wałkujemy na średnią grubość  ( 5-6 mm) formujemy  prostokąty, z których wykrawamy małe kwadraty.

Jabłka obieramy, myjemy, suszymy i kroimy na małe ćwiartki, przekładamy do miski, posypujemy cukrem i cynamonem. Każdą ćwiartkę jabłka z posypką układamy na cieście i sklejamy, tworząc saszetkę. Tak robimy z każdym kawałkiem ciasta i jabłka. Drożdżówki przekładamy  na blachę wyłożoną papierem do pieczenia,  każdą smarujemy rozbitym jajkiem.   Pieczemy w 180  stopniach ok. 20 minut.

Drożdżowe ciastka z jabłkiem

Drożdżowe ciastka z jabłkiem

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *