Drożdżowa rolada makowa

Drożdżowa rolada makowa to  klasyczne słodkie danie na świąteczny stół. W moim domu nie może być  Świąt Bożego Narodzenia bez drożdżowej rolady z makiem. Mama robiła różne ciasta zamienne z makiem: serowiec makowy, ucierane ciasto z makiem itd… ale nic nie zastąpi drożdżowej rolady z makiem. Proponuję prosty ale jednocześnie smaczny przepis na taką roladę. Musicie koniecznie spróbować.

Drożdżowa rolada makowa

Składniki (na 3 trzy porcje rolady):

40dag mąki 

1/2  margaryny

1 cukier waniliowy

5 dag drożdży 

1 łyżka cukru

3 łyżki gęstej śmietany

2 jajka,

Masa makowa

Wykonanie

Mąkę, margarynę oraz jeden cukier waniliowy wykładamy na stolnicę i siekamy  razem.

Resztę składników umieszczamy w garnku lub misce, rozrabiamy na rozczyn i dodajemy do posiekanych na stolniczce składników. Dokładnie rozmieszamy, wyrabiamy ciasto i tak przygotowane odkładamy na min. 1h do lodówki.

Po tym czasie wyjmujemy ciasto z lodówki, dzielimy na 3 części i rozwałkowujemy każdą część na dosyć cienką warstwę. Na rozwałkowane ciasto wykładamy masę makową i zwijamy w roladę, którą następnie zawijamy dość ściśle w papier do pieczenia. Podobnie robimy z dwoma pozostałymi kawałkami. Tak przygotowane rolady wkładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy w rozgrzanym  do 180 stopni piekarniku ok. 30 minut.

Drożdżowa rolada makowa

Drożdżowa rolada makowa

 

Print Friendly, PDF & Email

komentarzy 8

  1. 25 grudnia
    Odpowiedz

    Cześć, dzisiaj upiekłam rolady z Twojego przepisu. Bardzo dobre:))) Przepis prosty i wyszły poprostu idealnie. Bardzo jestem zadowolona 🙂 Na pewno powtórze. Będę do Ciebie zaglądać. Dziękuje.

    Pozdrawiam i życzę Wesołych Świąt,
    Jola

  2. kuchnia_breni
    26 grudnia
    Odpowiedz

    Bardzo, bardzo dziękuję za te miłe słowa. I cieszy mnie, ze makowiec wyszedł tak dobry, zapraszam częściej po inne przepisy 🙂

  3. Ulla
    21 grudnia
    Odpowiedz

    Pysznie wygląda Twoja rolada.Chciałabym ją upiec na świeta,ale nie bardzo rozumiem jak ją zawinąć w papier.Przecież to jest ciasto drożdżowe i musi mieć miejsce na wyrośnięcie.
    Bardzo proszę o odpowiedź.

    • Brenia
      21 grudnia
      Odpowiedz

      Witam,
      tak to prawda ciasto jest drożdżowe ale nie takie typowe. Trzeba je zawinąć w papier po to aby się nie zdeformowało. Pozdrawiam i życzę Wesołych Świąt !

  4. Anna
    20 grudnia
    Odpowiedz

    A jak robisz masę makową?

  5. Brenia
    20 grudnia
    Odpowiedz

    Gotuję mak około 1 godziny. Potem mielę go 2-3 razy. Do takiej zmielonej masy dodaję rodzynki, żurawinę, orzechy włoskie, skórkę z pomarańczy, miód, brązowy cukier, aromat waniliowy – mieszam i jest masa makowa.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.