Drożdżowa choinka na słodko

Piękna, słodka choinka z ciasta drożdżowego z dodatkiem maku. Jest trochę pracochłonna ale efekt w wyglądzie i smaku jest wart tej pracy. Mak kupujemy gotowy, w puszce co zdecydowanie zaoszczędzi nam czasu. Ciasto jest typowe drożdżowe i w połączeniu z makiem daje nam piękny makowiec na Święta.

Składniki:

500 g mąki pszennej,

5 dag drożdży 

1 łyżka cukru

200 ml mleka,

2 jajka,

50 g masła,

Masa makowa w puszce

Wykonanie

Jajka i drożdże wyjmujemy wcześniej z lodówki żeby miały temperaturę pokojową. Mleko podgrzewamy aby było ciepłe ale nie za gorące, dodajemy pokruszone drożdże, cukier, łyżkę mąki, mieszamy, przykrywamy i zostawiamy na 10 minut aby drożdże popracowały.

Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy podrośnięty zaczyn, jajka i mieszamy, następnie dodajemy  roztopione, wystudzone  masło i wyrabiamy ciasto około 10-15 minut aż będzie gładkie. Przykrywamy i zostawiamy na około 1 godz aby wyrosło.

Po tym czasie wyjmujemy ciasto z miski na deskę podsypaną mąką i wyrabiamy chwilę ciasto. Następnie formujemy grubszy wałek,  dzielimy go  na 3 części: pierwsza  część największa, druga średnia i trzecia część najmniejsza.

Rozwałkowujemy pierwszą, największą część na kwadrat o wymiarach około   30/30, wykrawamy z niego duży trójkąt, przekładamy go na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wykładamy część maku na trójkąt.

Pozostałe skrawki po pierwszym kawałku ciasta łączymy z drugim, średnim i rozwałkowujemy go również na kwarta o średnicy 30/30, następnie wykrawamy trójkąt i nakładamy na niego mak. Trzecią najmniejszą część łączymy ze skrawkami ciasta pozostałego po drugim i ponownie wałkujemy na kwadrat i wykrawamy trzeci, ostatni trójkąt. Z pozostałego ciasta formujemy długi pasek, który nakładamy na środek trójkąta i w ten sposób powstanie pień choinki. Nacinamy trójkąt w paski,  od pnia począwszy do końca ( około 5 nacięć wychodzi) a następnie skręcamy każdy pasek ze 2 , 3 razy. Na koniec smarujemy roztrzepanym jajkiem.

Tak przygotowaną choinkę wkładamy  do piekarnika i pieczemy w rozgrzanym  do 180 stopni piekarniku ok. 30 minut.

Print Friendly, PDF & Email

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.