Dorada pieczona z rozmarynem i czosnkiem

Dorada to ryba o niezwykłym, białym mięsie; jest delikatne i idealne na różne dania. Pierwszy raz jedliśmy doradę będąc w Chorwacji na wakacjach; była świeża i najbardziej nam posmakowała pieczona w piekarniku z czosnkiem i pietruszką. Wszyscy pokochaliśmy doradę i teraz jeśli tylko mam okazję kupić świeżą, to szykuję dla rodziny danie z tą rybą, najczęściej pieczoną w piekarniku.

Dorada jest tak dobrą rybą, że nie potrzebuje zbyt dużo przypraw, najlepiej smakuje z dodatkiem soli, pieprzu, czosnku, soku z cytryny i z małą  ilością rozmarynu.

Dorada pieczona z rozmarynem i czosnkiem

Składniki

2-3 dorady

Sól, pieprz,

Sok z jednej cytryny,

2 ząbki czosnku,

parę gałązek rozmarynu

Wykonanie

Jeśli kupimy doradę już wyczyszczoną to myjemy ją, suszymy i przyprawiamy solą, pieprzem, sokiem z cytryny i na ½ godziny wkładamy do lodówki. Jeśli ryba nie będzie wyczyszczona to musimy  ją przeciąć wzdłuż brzucha  i oczyścić  wnętrze a następnie dobrze wymyć i przyprawić.

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, rybę posypujemy rozmarynem i obkładamy plasterkami z czosnku , następnie naczynie z rybą przykrywamy folią i pieczemy pod przykryciem 40 minut. Zdejmujemy folię i pieczemy jeszcze 10 minut bez przykrycia. Wspaniała ryba!

Dorada pieczona z rozmarynem i czosnkiem

Dorada pieczona z rozmarynem i czosnkiem

Print Friendly, PDF & Email

komentarzy 5

  1. http:pastawithapplepie.blogspot.com
    3 kwietnia
    Odpowiedz

    widze ze coraz czesciej gotujemy wszyscy ryby w swoich domach – strasznie mnie to cieszy 😉

  2. kuchnia_breni
    3 kwietnia
    Odpowiedz

    U mnie w domu ryba jest na porządku dziennym – przynajmniej raz w tygodniu 🙂 bardzo je lubimy.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.