Dorada pieczona z masłem czosnkowym, sumakiem i cytryną

Świeże ryby można teraz dostać praktycznie wszędzie, są w popularnych sklepach sieciowych, na specjalnych targach rybnych.  Ja najczęściej kupuję w Lidlu lub Auchan.

Dorada to jedna z naszych ulubionych ryb. Mięso jest białe, delikatne i  idealnie nadaje się do pieczenia z różnymi dodatkami.

Dzisiejsza dorada jest z dodatkiem, odkrytej niedawno przyprawy sumak. Jest to egzotyczna przyprawa, która  charakteryzuje się nie tylko wyjątkowymi walorami smakowymi, ale również prozdrowotnym działaniem. Sumak przeciwdziała niestrawności, działa przeciwgrzybiczo, antybakteryjnie i antywirusowo oraz jest źródłem olbrzymiej ilości antyoksydantów. Sumak występuje przede wszystkim w krajach basenu Morza Śródziemnego. Przyprawę przygotowuje się poprzez staranne zmielenie wysuszonych owoców, a czasem także liści.

Obecnie w kuchni arabskiej sumak jest wykorzystywany do nadania kwaskowego smaku potrawom. W mojej doradzie sprawdził się idealnie, do tego dodałam masełko czosnkowo-pietruszkowe i ryba wyszła  aromatyczna i soczysta. Do tego pieczone ziemniaki i surówka z młodej kapusty i mamy pyszny obiad.

Składniki

2-3 dorady

100 g masła,

2 łyżeczki przyprawy sumak,

Sól, biały pieprz,

2  cytryny

3 ząbki czosnku,

Natka pietruszki

oliwa

Wykonanie

Masło, dość miękkie mieszamy z wyciśniętym czosnkiem, drobno pokrojoną natką pietruszki, solą.

Dorady  myjemy, suszymy i przyprawiamy solą, białym pieprzem, sumakiem. Jedną cytrynę dokładnie myjemy i sparzamy wrzątkiem.  Następnie   wkładamy do środka ryby trochę masła czosnkowego,  plasterek sparzonej cytryny, posypujemy po wierzchu sumakiem  i polewamy oliwą.

Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni, następnie naczynie z rybą przykrywamy folią i pieczemy pod przykryciem 30 minut. Zdejmujemy folię i pieczemy jeszcze 10 minut bez przykrycia.

Podajemy z pieczonymi  ziemniakami i surówką z młodej kapusty.

Print Friendly, PDF & Email

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.