Domowy zakwas na żurek

Święta Wielkanocne mamy już dosłownie za chwilę. Tradycyjnie na stole wielkanocnym musi pojawić się żurek. W tym roku postanowiłam sama zrobić zakwas  na żurek, tak aby żurek przypominał ten, który robiła moja babcia – zapach, smak i konsystencja. Zachęcam Was do zrobienia domowego zakwasu bo nie równa się tym kupowanym w sklepach. Żurek z takiego zakwasu jest pyszny.

Domowy zakwas na żurek

 

Składniki:

1 szklanka mąki żytniej pełnoziarnistej,

1 litr wody przegotowanej – letniej,

4 ząbki czosnku,

3 liścia laurowe,

 4 ziarna ziela angielskiego

Płaska łyżeczka soli,

Kromka chleba na zakwasie

Wykonanie:

Do większego naczynia glinianego/słoika wsypujemy mąkę i zalewamy letnią przegotowaną wodą.  Całość mieszamy aby nie było grudek.  Następnie dodajemy lekko rozgnieciony czosnek (nie obrany), ziele angielskie, liście laurowe i mieszamy zawiesinę. Na koniec dodajemy kromkę chleba na zakwasie. Naczynie nakrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 4-5 dni.

Jeśli lubimy żurek intensywniejszy w smaku możemy wydłużyć czas fermentacji. Po tym czasie wyławiamy skórki, przyprawy i możemy przystąpić do gotowania żurku.
Zakwas na żurek możemy również przelać do słoika, zakręcić i przechowywać w lodówce.

Domowy zakwas na żurek

Domowy zakwas na żurek

Print Friendly, PDF & Email

komentarze 2

  1. 27 marca
    Odpowiedz

    Fajny przepis, nie robiłam jeszcze sama takiego zakwasu, a taki domowy o niebo lepszy od tego ze sklepu 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.