Domowe musli na śniadanie

Zachęcam do przygotowania takiego domowego musli. Jest bardzo proste i szybkie do zrobienia a nieporównywalnie lepsze od tego kupowanego. To co jest nam potrzebne do zrobienia domowego musli, to różne płatki: owsiane, żytnie, jęczmienne, pszenne itd..ponadto pestki słonecznika dyni, orzechy (takie jakie lubimy) i to wszystko wymieszane z olejem rzepakowym i miodem i pieczone, daje nam pyszne i zdrowe musli na śniadanie. Takie domowe musli ma wiele zalet bo nie ma takiej ilości cukru jak kupowane a ponadto np. u mnie robi za zdrową przekąskę przed telewizorem lub do książki.

Jeśli chodzi o płatki to ja kupuję mniejsze opakowania i całe  dodaję do mieszanki.

Moja rodzina polubiła takie musli jako dodatek do jogurtu naturalnego, do tego dodajemy suszoną żurawinę, różne świeże sezonowe owoce lub mrożone w postaci ciepłej i mamy pyszne i szybkie śniadanie. Samo zdrowie 🙂

granola-046

granola-025

Składniki

Płatki pszenne,

Pławki owsiane,

Płatki żytnie,

2 łyżki siemienia lnianego,

2 garście orzechów włoskich ( łuskanych),

3-4 łyżki pestek słonecznika (dyni) ,

2-3 łyżki miodu,

1 łyżka oleju rzepakowego

Wykonanie

Zaczynamy od nagrzania piekarnika do 170 stopni. Na dużej blasze (najlepiej z piekarnika) wykładamy papier do pieczenia na to wysypujemy płatki, siemię lniane, pestki słonecznika, orzechy włoskie – możemy dodać inne ulubione produkty np. orzechy laskowe, migdały, sezam. Polewamy składniki miodem i olejem rzepakowym, wszystko mieszamy i pieczemy w piekarniku  ( góra –  dół) około 20 minut, mieszając od czasu do czasu w trakcie pieczenia. Jak ziarna będą rumiane, wyłączamy, studzimy i przechowujemy w słoiku.

granola-034

granola-024

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *