Domowa granola

Właściwie cały tydzień za wyjątkiem weekendów i czasem niektórych dni, jest to moje ulubione i najszybsze śniadanie. Wystarczy, że do granoli dodam jogurt, jakieś owoce i voila – śniadanie gotowe. „Zaraziły” się tym ode mnie też moje dzieci, a nawet chłopak mojej Ani polubił takie śniadania.

Tak naprawdę do takiej granoli możemy dodać co tylko lubimy – ja preferuję dosyć klasycznie z żurawiną i orzechami. Zachęcam do jej przygotowania, bo nie wymaga żadnych umiejętności, a nawet nie da się jej porównać do tych przesłodzonych sklepowych zamienników.

granola domowa-002

Składniki:

płatki – żytnie, pszenne, owsiane (dałam po 2 szklanki każdych)

1/2 szklanki siemienia lnianego,

1/2 szklanki ziaren słonecznika

opcjonalnie: suszona żurawina, orzechy włoskie, inne bakalie

3 łyżki oleju

4 łyżki miodu

1/2 szklanki soku pomarańczowego

Wykonanie:

W garnuszku podgrzewamy do roztopienia miód, olej i sok pomarańczowy. Sypkie składniki mieszamy ze sobą, a następnie wsypujemy do ostudzonego garnuszka z roztopionymi składnikami i wszystko mieszamy.

Piekarnik nagrzewamy do ok. 175 stopni, blachę wykładamy papierem do pieczenia, na który wykładamy naszą granolę. Pieczemy ok 35-40 min, co jakiś czas mieszając tak by płatki się nie przypaliły. Ostudzone przekładamy do zamykanego szczelnie słoika.

granola domowa-003

granola domowa

komentarze 4

    • Brenia
      Styczeń 10
      Odpowiedz

      Dokładnie tak !! Pozdrawiam 🙂

  1. drobinka
    Marzec 20
    Odpowiedz

    To też zrobiłam ale trochę za długo trzymałam w piekarniku i się troszkę przypiekło:-) żeby nie powiedzieć przypaliło 🙂 no cóż uczymy się na błędach 🙂 pozdrawiam 🙂

    • Brenia
      Marzec 20
      Odpowiedz

      Tak, z pieczeniem granoli trzeba uważać, bo łatwo przepalić. Pozdrawiam 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *