Czekoladowe, jaglane muffinki z orzechami i żurawiną

Tym razem  mam coś słodkiego dla tych, którzy nie mogą jadać tradycyjnych muffinek z mąki pszennej. Gwarantuję jednak, że są równie pyszne, a zarazem zdrowsze.

Zrobiłam je z mąki jaglanej z dodatkiem cukru trzcinowego i dużą ilością gorzkiej czekolady i orzechów. W sam raz na tą paskudną pogodę za oknem.

dsc_0769

Składniki:

200g mąki jaglanej,

100 g mąki ziemniaczanej,

100g cukru trzcinowego,

2 łyżeczki proszku do pieczenia

3 jajka

150 g masła,

150  g czekolady gorzkiej,

1 cukier waniliowy,

posiekane orzechy włoskie,

suszona żurawina

Wykonanie:

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, formę na muffiny wykładamy papilotkami.

W garnku roztapiamy masło z czekoladą a następnie studzimy .

Mąkę  (jaglaną i ziemniaczaną) dajemy do miski, dodajemy proszek do pieczenia i cukier waniliowy, cukier trzcinowy – mieszamy sypkie produkty.

W drugiej misce ubijamy jajka, które następnie dajemy do sypkich produktów. Dodajemy też czekoladę z masłem, żurawinę i mieszamy wszystko.

Orzechy siekamy na małe kawałki, dodajemy do masy  i delikatnie mieszamy.

Wypełniamy papilotki masą do ok ¾  wysokości foremek. Pieczemy ok 25min, wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do ostudzenia.

Czekoladę rozpuszczamy z wodą (3 łyżki) i ciepłą polewamy muffinki. Na koniec posypujemy jeszcze orzechami i żurawiną .

dsc_0780 dsc_0768

Print Friendly, PDF & Email

Jeden komentarz

  1. 25 października
    Odpowiedz

    Robię podobne na ksylitorze, są naprawdę dobre!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.