Ten deser świetnie się sprawdzi w przypadku, gdy macie mało czasu i potrzebujecie podać coś słodkiego na już. Jest też dobrym pomysłem, gdy potrzebujecie czegoś „łał”, a co nie zajmuje wiele czasu i nie wymaga wielu umiejętności.
No i wreszcie będzie idealny dla czekoladoholików 🙂 Czekoladowe babeczki z ciepłymi owocami – malinami, borówkami to istne niebo w gębie.
Jedyne o czym trzeba pamiętać to precyzyjne odmierzenie czasu, tylko wtedy z naszych babeczek po rozkrojeniu wypłynie pyszna czekolada..
Składniki na 6 babeczek:
50 g masła i trochę na wysmarowanie foremek,
100 g czekolady gorzkiej,
2 jajka,
3 łyżki cukru,
Łyżka mąki pszennej,
Szczypta soli,
Trochę mąki kukurydzianej do podsypania foremek,
Bita śmietana:
500 ml śmietanki 30 %,
2 łyżki cukru pudru,
1 śmietanfix,
Wykonanie
W garnku, w kąpieli wodnej, roztapiamy masło z czekoladą, którą dzielimy na małe kawałki. Cały czas mieszamy w trakcie roztapiania i jak masa się rozpuści zdejmujemy z ognia i studzimy.
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Foremki smarujemy masłem i podsypujemy mąką kukurydzianą lub pszenną.
Bita śmietana. W misce ubijamy dobrze schłodzoną śmietankę i jak zwiększy objętość dodajemy cukier wymieszamy ze śmietanfix-em.
Do miski wybijamy 2 jajka, cukier , sól i ubijamy nie za długo, do połączenia składników. Dodajemy mąkę i mieszamy dokładnie. Na koniec dodajemy masę czekoladową i mieszamy wszystko.
Gotową masę czekoladową przekładamy do foremek i pieczemy 8 minut. Wyjmujemy i studzimy 1-2 minuty, nie dłużej bo czekolada nie wyleje się z babeczek. Wyjmujemy na talerzyk i podajemy z ciepłymi owocami i bitą śmietaną
Świetny przepis. Czegoś w tym stylu szczerze mówiąc szukałam. W moim zapotrzebowaniu dla rodzinki to jednak będzie potrzeba więcej składników. Pozdrawiam! Świetny blog!
🙂 Dziękuję ! Dla większej ilości osób trzeba podwoić a nawet potroić składniki … 😉
Babeczki wyszły znakomicie! Dzięki za ten oryginalny przepis.