Czekoladowe babeczki z ciepłymi owocami i bitą śmietaną

 

Ten deser świetnie się sprawdzi w przypadku, gdy macie mało czasu i potrzebujecie podać coś słodkiego na już. Jest też dobrym pomysłem, gdy potrzebujecie czegoś „łał”, a co nie zajmuje wiele czasu i nie wymaga wielu umiejętności.

No i wreszcie będzie idealny dla czekoladoholików 🙂 Czekoladowe babeczki z ciepłymi owocami – malinami, borówkami to istne niebo w gębie.

Jedyne o czym trzeba pamiętać to precyzyjne odmierzenie czasu, tylko wtedy z naszych babeczek po rozkrojeniu wypłynie pyszna czekolada..

Składniki na 6 babeczek:

50 g masła i trochę na wysmarowanie foremek,

100 g czekolady gorzkiej,

2 jajka,

3 łyżki cukru,

Łyżka mąki pszennej,

Szczypta soli,

Trochę mąki kukurydzianej do podsypania foremek,

Bita śmietana:

500 ml śmietanki 30 %,

2 łyżki cukru pudru,

1 śmietanfix,

Wykonanie

W garnku, w kąpieli wodnej, roztapiamy masło z czekoladą, którą dzielimy na małe kawałki. Cały czas mieszamy w trakcie roztapiania i jak masa się rozpuści zdejmujemy z ognia i studzimy.

Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Foremki smarujemy masłem i podsypujemy mąką kukurydzianą lub pszenną.

Bita śmietana. W misce ubijamy dobrze schłodzoną śmietankę  i jak zwiększy objętość dodajemy cukier wymieszamy ze śmietanfix-em.

Do miski wybijamy 2 jajka, cukier , sól i ubijamy nie za długo, do połączenia składników. Dodajemy mąkę i mieszamy dokładnie. Na koniec dodajemy masę czekoladową i mieszamy wszystko.

Gotową masę czekoladową przekładamy do foremek i pieczemy 8 minut.  Wyjmujemy i studzimy 1-2 minuty, nie dłużej bo czekolada nie wyleje się z babeczek. Wyjmujemy na talerzyk i podajemy z ciepłymi owocami i bitą śmietaną

komentarze 2

  1. Marzec 21
    Odpowiedz

    Świetny przepis. Czegoś w tym stylu szczerze mówiąc szukałam. W moim zapotrzebowaniu dla rodzinki to jednak będzie potrzeba więcej składników. Pozdrawiam! Świetny blog!

  2. Brenia
    Marzec 21
    Odpowiedz

    🙂 Dziękuję ! Dla większej ilości osób trzeba podwoić a nawet potroić składniki … 😉

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *