Cynamonowe muffinki z jabłkami i film

Dziś będzie bardzo prosto, bardzo szybko i oczywiście bardzo smacznie. Może nawet nieco jesiennie, bo ta pora roku już ewidentnie do nas zawitała.

Jabłka i cynamon – połączenie wszystkim chyba znane, choć w większości pewnie głównie z równie pysznego ciasta – szarlotki (czy też jabłecznika). Tym razem jednak w innej, muffinkowej postaci 😉 Polecam drobno pokroić jabłka, będzie można jeszcze bardziej ‚nadziać’ nimi babeczki. Poza tym co tu dużo więcej pisać, przeczytajcie przepis, obejrzyjcie filmik z przygotowania i ruszajcie do roboty, by w całym domu zapachniało cynamonem. 😉

Składniki (na 12 sztuk):

2 jajka

250g mąki pszennej

120g masła

150g cukru

2 łyżeczki proszku do pieczenia

2 łyżeczki cynamonu

3/4 szklanki kefiru

1/2kg jabłek

płatki migdałów

Wykonanie:

Jabłka myjemy, obieramy i kroimy w drobną kostkę. W jednej misce mieszamy ze sobą mąkę, proszek do pieczenia i cynamon. Masło roztapiamy i studzimy. W drugiej misce roztrzepane jajka mieszamy z cukrem, kefirem, dodajemy wystudzone masło, mieszamy wszystko razem. Zawartość obu naczyń łączymy ze sobą i mieszamy do połączenia się składników.

Formę na muffiny wykładamy papilotkami. Nakładamy po łyżce ciasta, następnie jabłka, ciasto do 3/4 wysokości blachy i dekorujemy z wierzchu jabłkami i płatkami migdałów. Pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku, ok 25-30min.

komentarzy 5

  1. Gosia
    Październik 2
    Odpowiedz

    Co za cuda!!! Piękne i muszą być smaczne

  2. Gość
    Październik 3
    Odpowiedz

    dzisiaj bede robic mniam mniam

  3. kuchnia_breni
    Październik 3
    Odpowiedz

    No to smacznego! 🙂

  4. Moni
    Październik 3
    Odpowiedz

    Jabłka z cynamonem… uwielbiam 🙂

  5. Październik 4
    Odpowiedz

    Ślicznie wygladaja 🙂 ja wczoraj smażyłam jabłka z cynamonem na zimę 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *