Curry z krewetkami i warzywami

Na zimowe chłody i szarość najlepsze są dania rozgrzewające, kolorowe i aromatyczne. Curry to znakomita potrawa, bardzo aromatyczna i jeśli ktoś lubi takie smaki, to zimą jest  idealna. Takie curry nie wymaga zbyt dużo czasu na przygotowanie a smakuje wybornie. Grunt to mieć w domu pastę curry (u mnie to tzw. must have), imbir, mleczko kokosowe i chilli. Już pisałam, że lubię pikantne potrawy więc i tym razem, do curry z krewetkami dodałam chilli.

Do tego podałam ryż, który robię tak jak risotto, świeżą kolendrę i pomidorki koktajlowe. Wierzcie mi, że długo nie zapomina się takich aromatycznych i pięknie wyglądających dań.

Składniki:

400 g świeżych krewetek

1 średnia cukinia,

1  papryczka chilli,

4 ząbki czosnku,

1 czerwona cebula,

Szklanka soku pomidorowego,

Szklanka mleczka kokosowego,

Kawałek imbiru – 2 cm,

2 łyżki zielonego curry,

100 g świeżego szpinaku,

Parę pomidorków koktajlowych,

Świeża kolendra,

Sól, pieprz,

Oliwa

Wykonanie

Cukinię myjemy i kroimy ćwiartki.

Papryczkę chilli kroimy z pestkami w paski. Cebulę i czosnek kroimy w talarki.

W garnku podgrzewamy oliwę, dodajemy cebulę, czosnek,  cukinię, chilli, starty imbir, pastę curry, mieszamy  i podsmażamy chwilę. Następnie dodajemy sok pomidorowy, ½ szklanki buliony warzywnego   i gotujemy około 10 minut.

Krewetki  świeże obieramy ze skorupek i myjemy. Podsmażamy 2 minuty na maśle z dodatkiem ząbku czosnku.

Dodajemy do warzyw mleczko kokosowe, krewetki i szpinak, zagotowujemy 4 -5 minut, doprawiamy solą, pieprzem.

Podajemy z ryżem, świeżą kolendrą, pomidorkami koktajlowymi  i skrapiamy sokiem z cytryny.

 

Print Friendly, PDF & Email

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.