Cukinia faszerowana ryżem z suszonymi pomidorami i zapiekana ze świeżymi pomidorami z mozarellą

Lato to najpiękniejsza pora roku, czy też tak uważacie ? Ta mnogość warzyw, owoców jest tak obfita, że aż prosi się aby przygotowywać różne pyszne dania z dodatkiem warzyw.

Faszerowane warzywa to moja specjalność i zarazem ulubione dania na kolację, do pracy. Cukinię, bakłażan, paprykę itd… można nadziewać różnymi dodatkami: kasze, ryż, mięso …co kto lubi.

Miałam w swoim czasie okres, że nie jadłam mięsa więc przygotowywałam sobie różne dania bez mięsa. Były to najczęściej warzywa, kasze, makarony mieszane w różnych wersjach. Na blogu jest sporo dań bezmięsnych.

Dzisiaj jest cukinia z farszem z ryżu, suszonych pomidorów i zapiekana z plastrami pomidorów i serem mozarella. Proste a zarazem wykwintne danie na ciepłą kolację lub obiad dla miłośników bezmięsnych dań. Jest lekkie, sycące i pyszne. Korzystajcie z dobrodziejstw lata i przygotowujcie takie lekkie dania z warzyw.

DSC_0029

Składniki

2-3 cukinie średniej wielkości,

Woreczek ryżu,

5 plastrów suszonego pomidora,

2 ząbki czosnku,

Sól, pieprz,

3 pomidory,

Ser mozarella w kulkach,

Parę listków świeżej bazylii,

Sól, pieprz,

Pesto bazyliowe

Wykonanie

Ryż gotujemy o 5 minut krócej jak w przepisie. Spłukujemy zimną wodą i odcedzamy.

Cukinie myjemy, przekrawamy wzdłuż i wykrawamy miąższ ze środka. Miąższ kroimy w kostkę.

Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy pokrojony w plastry czosnek, miąższ cukinii i dusimy minutę na małym ogniu. Następnie dodajemy ugotowany ryż, pokrojone w plastry suszone pomidory, pokrojone drobno   listki bazylii, sól, pieprz i dusimy około 5 minut na wolnym ogniu.

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni.

W naczyniu żaroodpornym układamy cukinie, smarujemy je pesto bazyliowym i nakładamy farsz z ryżu i suszonych pomidorów. Przykrywamy folią i pieczemy 30 minut. Po 30 minutach zdejmujemy folię, nakładamy plastry pomidorów i plastry sera mozarella i zapiekamy jeszcze bez przykrywania 10 minut.

 

 DSC_0038-001 DSC_0025

Print Friendly, PDF & Email

komentarze 2

  1. 15 lipca
    Odpowiedz

    Wygląda smakowicie i co ważne jest proste w przygotowaniu. Niekiedy potrawy, które ciężko wykonać po prostu zniechęcają by je robić. Tutaj jest inaczej:)

  2. Brenia
    15 lipca
    Odpowiedz

    Tak, te cukinie są proste i szybkie do przygotowania. Ja również jestem zwolenniczką prostych i nieskomplikowanych potraw. Pozdrawiam 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.