Ciasto mocno czekoladowe z mascarpone i granatem

Chociaż generalnie za słodyczami nie przepadam to jednak jesienią nachodzi mnie czasem chęć na mocną, czekoladową słodycz. To ciasto idealnie zaspokaja taką potrzebę. Jest bardzo czekoladowe, dosyć ciężkie  – ale zarazem nie jest bardzo słodkie. Do tego kwaskowate pestki granatu, serek mascarpone – deser idealny.

Jak już sięgam po czekoladę, to tylko ciemną, która nie jest tak słodka. Kostka, dwie wystarczą by nieco poprawić sobie humor. 🙂 Otrzymałam do wypróbowania nowe smaki czekolady Terravita. Takie jak lubię – z gorzkiej, 70% czekolady. Jest dostępna w wielu smakach – od klasycznej gorzkiej, przez owocowe – cytrynowa, pomarańczowa czy wiśniowa, a nawet miętowa. Posmakowała mi również gorzka z crunchami i owocami. Z pewnością sięgnę jeszcze po nie, choć do tej pory nie spotkałam ich w sklepie. A klasyczną gorzką wykorzystałam do tego przepisu. 🙂

17

 Składniki na blachę o średnicy 26 cm

120 g masła,

150 g czekolady ciemnej,

Szklanka mleka,

200 g mąki,

¾ szklanki cukru,

4 jajka,

1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia

250 g serka mascarpone,

1 cukier waniliowy,

Pestki granatu

Wykonanie

W garnku rozpuszczamy kostki czekolady z masłem. Jak czekolada będzie płynna, zdejmujemy z ognia, dodajemy mleko i dokładnie mieszamy aby wszystkie składniki dobrze się połączyły.

Formę na tort smarujemy masłem a na dno wykładamy papier do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.

W misce ubijamy jajka z cukrem na puszystą masę. W drugiej, większej misce przesiewamy mąkę, dodajemy proszek do pieczenia i mieszamy. Następnie do mąki dodajemy ubite jajka i czekoladę i dokładnie mieszamy drewnianą łyżką lub mikserem na małych obrotach. Masę wylewamy do formy i pieczemy 30-40 minut. Sprawdzamy patyczkiem czy jest upieczone. Gotowe wyjmujemy z piekarnika i studzimy.

Serek mascarpone mieszamy z cukrem waniliowym i smarujemy na wierzchu ciasta. Posypujemy pestkami granatu.

 OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Print Friendly, PDF & Email

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.