Ciasto kruche ze śliwkami – węgierkami i mirabelkami

Ciasto kruche jest moim ulubionym wypiekiem. Rewelacyjnie smakuje z różnymi owocami.

Skoro mamy już dobrodziejstwa późnego lata czyli śliwki węgierki i znane każdemu mirabelki, postanowiłam upiec tradycyjne ciasto z tymi owocami. Mirabelki zakupiłam w Gospodarstwie Majlertów i dodałam  je do ciasta a z reszty zrobiłam konfiturę mirabelkowo-brzoskwiniową. Wyszło pyszne, owocowe ciasto do niedzielnej kawy. Mirabelka z węgierką okazały się trafionym połączeniem i to zarówno smakowym jak też i kolorystycznym. Czy też wykorzystujecie mirabelki do domowych wypieków i przetworów?

Składniki na dużą blachę:

 70 dag  mąki pszennej,

3 żółtka i jedno całe jajko,

1 margaryna,

łyżeczka proszku do pieczenia,

szklanka cukru

1/3 kostki smalcu

½ kg śliwek węgierek,

30 dag śliwek mirabelek

 Wykonanie:

Śliwki myjemy i  drylujemy z pestek.

Na stolnicy przesiewamy mąkę, dodajemy margarynę, smalec i siekamy. Następnie dodajemy 3 żółtka, jedno całe jajko, proszek do pieczenia, cukier  i wyrabiamy ciasto.

Ciasto dzielimy na dwie części, z tym, że jedna  część ma być większa  – ta na blachę a druga mniejsza na kruszonkę. Mniejszą część ciasta wkładamy na pół godz. do lodówki i następnie robimy kruszonkę (ścieramy ciasto na tarce – na dużych otworach). Większą  rozwałkowujemy   i wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Na to wykładamy śliwki ( węgierki i mirabelki). Nakładamy kruszone ciasto.   Pieczemy w temp. 180 stopni około 45 -50 min.

Upieczone i wystudzone posypujemy obficie cukrem pudrem.

Print Friendly, PDF & Email

komentarze 2

  1. 17 września
    Odpowiedz

    Takie sezonowe ciasta są najlepsze, pięknie się prezentuje 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.