Ciasto czekoladowe z gruszkami i orzechami

Na życzenie moich czytelników zapraszam na pyszne, czekoladowe ciasto z gruszkami i czekoladą. Bazą dla tego ciasta jest przepis na tzw. ciasto mieszane widelcem. Zmodyfikowałam je dodając dodatkowo kakao, czekoladę a kruszonkę  zrobiłam z rozdrobnionych orzechów włoskich.

Ciasto czekoladowe z gruszkami i orzechami

Ciasto czekoladowe z gruszkami i orzechami

 

 

Składniki (blacha 20×40):

5 jajek,

¾  szklanki cukru,

1 cukier waniliowy,

1/2 szklanki śmietany 12 %,

1/2 szklanki oleju rzepakowego,

2 szklanki mąki,

¾ szklanki kakao

2 łyżeczki proszku do pieczenia,

½ tabliczki czekolady gorzkiej

6 gruszek – najlepiej twardych

Szklanka orzechów włoskich

Wykonanie:

Piekarnik nagrzewamy do  185 stopni.

Gruszki myjemy, obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Czekoladę rozdrabniamy na małe kawałki.

Do miski wbijamy jajka, mieszamy energicznie widelcem, następnie dodajemy cukier, cukier waniliowy, śmietanę, olej, mąkę, kakao  i proszek do pieczenia mieszając wszystkie składniki widelcem, aż do połączenia i powstania jednolitej masy.  Na koniec dokładamy rozdrobnioną czekoladę, Blachę wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy do niej ciasto. Na wierzch układamy bogato gruszki. Orzechy przekładamy do moździerza i rozdrabniamy na kruszonkę. Posypujemy nimi ciasto i pieczemy  w nagrzanym piekarniku przez około    50 min.

Ciasto czekoladowe z gruszkami i orzechami

Ciasto czekoladowe z gruszkami i orzechami

 

komentarzy 8

  1. Październik 23
    Odpowiedz

    Gruszki i czekolada to bajeczne połączenie. Z orzechami musiało być jeszcze lepsze 🙂

  2. Październik 23
    Odpowiedz

    Idealne zestawienie smaków… Musialo smakowac cudownie ;D

    • Brenia
      Październik 24
      Odpowiedz

      Cieszę się, że podobało się Wam ciasto. Było naprawdę pyszne:)

  3. Bardzo smaczne to ciasto … piekłam je 2 razy i za każdym razem szybko znikało … piekłam też wersję z roztopionym masłem. Jest równie smakowita:). Pozdrawiam

    • Luty 21
      Odpowiedz

      Cieszę się, że ciasto smakowało. U mnie też jest lubiane i robię je w różnych wersjach – każda wychodzi i jest pyszna. Dziękuję i pozdrawiam 🙂

  4. Mirka
    Marzec 25
    Odpowiedz

    Przepis nieprecyzyjny jeśli chodzi o rozmiar blachy, użyłam blachy 25*20 i mimo to ciasta było mało, a na dodatek słabo wyrosło. Na szczęście nie wyszedł zakalec, ale ciasto nie było pyszne, lekko gorzkie ze względu na małą ilość cukru a dużą ilość kakao i gorzkiej czekolady.

  5. Agnieszka
    Grudzień 2
    Odpowiedz

    Ciasto wspaniałe ja i mój mąż zakochani jestemy w nim. Daje ciut większą blachę i wyrasta wysokie. Piekę na termoobiegu przez 35-40min. w temp. 180°C. Przepyszne

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *