Ciasteczka z masą kajmakową i kawałkami czekolady

Po weekendowych wypiekach zostało mi sporo masy kajmakowej, szkoda mi było więc ją wyrzucić (choć pewnie gdybym tak powiedziała to ktoś by się nią zajął :)). Zaczęłam więc przeglądać różne pomysły na jej wykorzystanie i tak natrafiłam na apetyczne i szybkie ciasteczka na Moich Wypiekach. Delikatnie tylko zmodyfikowałam przepis i zabrałam się więc do roboty.

Ciasteczka są przepyszne, słodkie, mocno karmelowe, z dużą ilością gorzkiej czekolady. Coś rewelacyjnego dla łasuchów.

Składniki: 

100g masy kajmakowej

100g masła

150g mąki pszennej

50g cukru

80g posiekanej gorzkiej czekolady

1 łyżeczka aromatu waniliowego

Wykonanie:

Za pomocą miksera łączymy ze sobą masło (w temp. pokojowej), masę kajmakową i cukier. Gdy już zmieszają się na w miarę gładką masę, dodajemy powoli mąkę dalej miksując. Na koniec dodajemy aromat waniliowy i miksujemy ciasto do połączenia się składników. Posiekaną czekoladę wsypujemy do zmiksowanej masy i delikatnie mieszamy ciasto.

Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni. Z masy formujemy nieduże kule i układamy na blasze w odstępach, delikatnie spłaszczając każdą kulę.

Pieczemy ok 13-15 minut = ciasteczka trzeba obserwować, kiedy zaczną się rumienić wyłączamy piekarnik, wyciągamy ciasteczka i pozostawiamy do ostudzenia.

Print Friendly, PDF & Email

Jeden komentarz

  1. 13 listopada
    Odpowiedz

    Świetne 🙂 Kajmak z czekoladą bardzo do mnie przemawiają 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.