Chrzan z jajkami

Na  naszym wielkanocnym stole nie może zabraknąć chrzanu w różnej wersji. Robię krem chrzanowy ze śmietaną, ale również chrzan z jajkiem – specjalna wersja mojej mamy. Robię też  chrzan czerwony- korzeń chrzanu obieram, ścieram ( koniecznie na zewnątrz) i sparzam wrzątkiem. Następnie mieszam z chrzanem ze słoiczka, cytryną i lekką śmietaną ( 12%) i żurawiną.

Dzisiaj proponuję przygotować chrzan z jajkiem bo musi do jutra ” dojść” czyli nabrać mocy i smaku.

Składniki :

dobry chrzan w słoiczku,

chrzan surowy,

śmietana/ jogurt naturalny gęsty,

majonez,

sól, pieprz,

trochę cytryny,

gotowane jajka

Ja przygotowałam porcje z 10 jaj. Wcześniej surowy korzeń chrzanu obieramy i trzemy na tarce na drobnych oczkach. Następnie sparzamy wrzątkiem i odcedzamy.  Ugotowane jajka dzielimy na białka i żółtka. Do miski wkładamy żółtka i ucieramy na masę. Dodajemy śmietanę/jogurt gęsty – duży pojemnik, 2 łyżki majonezu, 3 łyżki chrzanu świeżego i  2 łyżki chrzanu ze słoiczka, sól, pieprz, cytryny do smaku.  Białka kroimy na drobną kostkę i dodajemy do przygotowanej masy. Całość przekładamy do słoika i przetrzymujemy do następnego dnia. Po wyjęciu trzeba spróbować mieszankę  i  w zależności o potrzeby dodać jeszcze chrzanu, soli, pieprzu.

Wszystkim zaglądającym życzę smacznych, radosnych świąt i wesołego Alleluja! 

Komentarzy: 4

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>