Chleb żytnio-orkiszowy na zakwasie z ziarnami

O walorach i zaletach domowego chleba  już pisałam wielokrotnie. Taki domowy chleb smakuje wybornie zarówno z samym masłem jak też z dobrą wędliną. Warto tu podkreślić dobrą wędliną.

Jakiś czas temu byłam na warsztatach w Woli Suchożeberskiej, w Akademii Smaku Sokołów. Warsztaty poświęcone były zdrowemu żywieniu i właściwemu komponowaniu posiłków.

  warsztaty-naturrino-9

Przedstawiono nam nową linię produktów marki Sokołów, a mianowicie wędliny Naturrino. Jest to inspirowana naturą linia produktów, które charakteryzują się naturalnym, delikatnym smakiem mięsa. Przygotowuje się je bez glutaminianu sodu, fosforanów i konserwantów. Smakują wybornie i są podobne do tych, które przygotowywała moja ciocia – domowe, wędzone, trochę szare nie kolorowe ale za to jakie smaczne.

warsztaty-naturrino-1

Mieliśmy okazję spróbować praktycznie wszystkich produktów: schab wędzony, boczek wędzony, karczek wędzony, karczek pieczony, boczek pieczony, szynka wędzona… Moim faworytem był boczek pieczony i karczek wędzony.

Na śniadanie dostaliśmy jajecznicę z szynką i jako sadzone na toście z szynką Naturrino.

O zaletach dobrego, zdrowego żywienia opowiadała nam Agnieszka Piskała – dietetyk i ekspert ds. żywienia firmy Sokołów. A osobiście moja Przyjaciółka , ceniąca też zalety i walory zdrowotne  mojego chleba na zakwasie.

Takie dobre wędliny z dobrym, domowym chlebem to sama przyjemność w jedzeniu. To też pewność, że zdrowo się odżywiamy.

 

dsc_0141

Składniki:

350 g zakwasu,

500 g mąki żytniej pełnoziarnistej typ 2000 ,

400 g mąki  orkiszowej typ 720,

100 g płatków orkiszowych,

650 ml wody letniej,

2 łyżeczki soli,

Parę ziarenek czarnuszki – nie za dużo bo jest aromatyczna,

Garść ziaren słonecznika,

Garść ziaren dyni,

Garść ziaren siemienia lnianego

Wykonanie

Do miski przesypujemy mąki, ziarna, płatki, sól, czarnuszkę  i  mieszamy.

Następnie dodajemy zakwas, wodę i  wyrabiamy ciasto.

Ciasto nie powinno być bardzo zbite/gęste ale też nie powinno być za rzadkie, więc w razie czego dodajmy wody lub mąki.

Dwie blachy – keksówki smarujemy olejem, posypujemy otrębami . Następnie dajemy do blachy ciasto tak aby były dwie porcje.

Tak przygotowane blaszki z ciastem przykrywamy ściereczką i przechowujemy w ciepłym miejscu 10 godz.

Po tym czasie ciasto powinno być wyrośnięte. Pieczemy chleb w piekarniku w temperaturze 200 stopni około 1 godz. Chleb wyjmujemy z piekarnika, smarujemy wodą  i od razu wyjmujemy z blaszek.

dsc_0115

Print Friendly, PDF & Email

komentarzy 9

  1. 21 listopada
    Odpowiedz

    Wspaniałe miejsce, super ludzie.. pyszne jedzenie 🙂 Do następnego razu Breniu!!

  2. Brenia
    21 listopada
    Odpowiedz

    🙂 dokładnie tak Aniu … Wspaniałe miejsce i super ludzie ! Do następnego !!

  3. 21 listopada
    Odpowiedz

    miło było wspólnie kosztować tych smakowitych wędlin i dań 🙂 a domowy chleb nie ma sobie równych 🙂

  4. Brenia
    21 listopada
    Odpowiedz

    🙂 miło było… Pozdrawiam !!

  5. Ewa
    13 stycznia
    Odpowiedz

    Witam mam pytanie jak odmierzyc te 350g zakwasu ile to ml wszedzie pisza w gramach dziekuje i prosze o pomoc

  6. Brenia
    14 stycznia
    Odpowiedz

    Ja odmierzam te 350 g na wadze. Wlewam zakwas do miarki i daję na wagę.

  7. Ania
    21 marca
    Odpowiedz

    Witaj, a czy można zastąpić żywy zakwas z suszonym? I wtedy w jakich proporcjach? Byłabym super wdzięczna za podpowiedź, bo nie wiem jak używać suchego zakwasu, a mam go spory zapas 🙂
    Z góry dziękuję za pomoc!

  8. Brenia
    22 marca
    Odpowiedz

    Witaj, Myślę, że spokojnie możesz piec na suchym zakwasie. Nie mam zbyt dużego doświadczenia z suchym zakwasem ale dałabym 2 łyżki na 1/2 kg mąki pszennej. Przy żytniej dałabym 3 łyżki. Pozdrawiam 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.