Chleb żytni pełnoziarnisty na zakwasie z mielonym siemieniem lnianym

Domowe pieczywo lubimy. To na zakwasie jest wyjątkowe. Mój zakwas ma już 5 lat i nadal jest rewelacyjny. Dobry zakwas to podstawa dobrego chleba.

Dzisiaj chleb żytni z mąki pełnoziarnistej, mąki żytniej chlebowej i mielonego siemienia lnianego z dodatkiem ziaren czarnuszki. Taki chleb jest zdrowy, smaczny i wyjątkowo smakuje np. z twarogiem ze szczypiorem.

Składniki:

350 g zakwasu,

400 g mąki żytniej pełnoziarnistej typ 2000 ,

400 g mąki żytniej chlebowej typ 720 ,

200 g mielonego siemienia lnianego,

650 ml wody letniej,

2 łyżeczki soli,

Parę ziarenek czarnuszki – nie za dużo bo jest aromatyczna,

Siemię lniane,

pestki słonecznika, dyni

Wykonanie

Do miski przesypujemy mąki, mielone siemię lniane, sól, czarnuszkę  i  mieszamy.

Następnie dodajemy zakwas, wodę i  wyrabiamy ciasto. Jednak nie za długo bo mąka żytnia tego nie lubi. Ciasto nie powinno być bardzo zbite/gęste ale też nie powinno być za rzadkie, więc w razie czego dodajmy wody lub mąki.

Odkładamy trochę ciasta do słoiczka na następny chleb i przechowujemy do 2 tygodni w lodówce.

Dwie blachy – keksówki smarujemy olejem, posypujemy otrębami i siemieniem lnianym . Następnie dajemy do blachy ciasto tak aby były dwie porcje. Ja zrobiłam tak, że dodałam na wierzch jednego ciasta słonecznik a na drugi nie dodałam nic.

Tak przygotowane blaszki z ciastem przykrywamy ściereczką i przechowujemy w ciepłym miejscu 10 godz.

Po tym czasie ciasto powinno być wyrośnięte. Pieczemy chleb w piekarniku w temperaturze 200 stopni około 1 godz. Chleb wyjmujemy z piekarnika, smarujemy wodą  i od razu wyjmujemy z blaszek.

komentarzy 8

  1. An etka
    Marzec 7
    Odpowiedz

    A te keksówki jaką mają długość ?

  2. Hanna
    Marzec 7
    Odpowiedz

    A zakwas to skad wziasc?

  3. Brenia
    Marzec 7
    Odpowiedz

    Keksówka ma 20/10 cm. Z takiej proporcji ciasta wychodzi 4 sztuki.

  4. kika
    Czerwiec 21
    Odpowiedz

    Witam. A czy mozecto byc zakwas zvmaki zytjiej typ 720 ? I czy robic zaczyn ? Pozdrawiam 🙂

  5. kika
    Czerwiec 21
    Odpowiedz

    Wiram. Czy może być zakwas z maki zytniej typ 720? I czy trzeba robić zaczyn? Pozdrawiam

  6. Brenia
    Czerwiec 21
    Odpowiedz

    Jeśli masz dobry zakwas z takiej mąki to może być. Ale jeśli chcesz zrobić zakwas, to lepsza jest żytnia z większym typem. Jeśli mamy zakwas to nie robimy już zaczynu.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *