Chleb z mąki jaglanej z czarnuszką

Mąka jaglana jest specyficzną mąką. Nie ma glutenu i dlatego ciasta z niej nie są tak pulchne i nie wyrastają tak jak z mąki pszennej. Dzisiaj mam dla was chleb z takiej mąki z małą ilością mąki pszennej, tak aby trochę spulchnić chleb. Dodatkowo dałam do chleba czarnuszkę bo dodaje pieczywu specyficznego smaku. Musicie jednak uważać na ilość czarnuszki, którą dacie do ciasta bo jest bardzo aromatyczna i nie każdy lubi taki aromatyczny chleb.Dodałam również do ciasta troszkę miodu.

Ten chleb nie będzie taki pulchny jak z mąki pszennej ale i tak jest pyszny, domowy i zdrowy – bez spulchniaczy.

DSC_0597

Składniki:

zakwas,

200 g mąki pszennej,

600 g mąki jaglanej,

Kilka ziaren czarnuszki,

Łyżka miodu,

750 ml wody gazowanej,

2 łyżeczki soli,

1/3 szklanki płatków kaszy jaglanej

Wykonanie

Wszystkie składniki sypkie ( mąki, sól, płatki, czarnuszkę )  mieszamy w misce, aby się dobrze połączyły. Jeśli chodzi o czarnuszkę to uważamy aby nie dać jej za dużo – czarnuszka jest bardzo aromatyczna i jeśli ktoś nie lubi takiego chleba to może mu nie smakować. Zakwas mieszamy w innej misce z wodą gazowaną i miodem. Następnie wlewamy do mąki i wyrabiamy ciasto. Ciasto powinno być lekko lejące, nie za gęste – w razie czego dodajemy trochę mąki lub wody.

Dwie blachy – prostokątne ( małe ) smarujemy olejem, posypujemy otrębami, płatkami ( jakie mamy w domu) . Następnie dajemy do blachy ciasto tak aby były dwie porcje.

Tak przygotowane blaszki z ciastem wkładamy do lekko nagrzanego piekarnika, przykrywamy ściereczką i przechowujemy w ciepłym miejscu 12 godz.

Po tym czasie ciasto powinno być wyrośnięte. Możemy posypać po wierzchu ziarnami, mąką, płatkami.   Pieczemy chleb w piekarniku w temperaturze 200 stopni około 1 godz. Chleb wyjmujemy z piekarnika i od razu wyjmujemy z blaszek.

DSC_0592 DSC_0590

komentarze 2

  1. Małgorzata
    Marzec 20
    Odpowiedz

    Hejka! Trzymasz chleb w lekko rozgrzanym piekarniku 12 godzin? Czy w piekarniku tylko przez chwilę a 12 godzin w ciepłym miejscu?
    Pozdrawiam!
    Małgorzata

  2. Brenia
    Marzec 21
    Odpowiedz

    Witaj, chleb trzymam 12 godzin w lekko nagrzanym wcześniej piekarniku. Pozdrawiam 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *